Grönland'ın buzu düşünülenden çok daha hızlı eriyor

Grönland buz tabakası aşağıdan yukarıya eriyor. Bilim insanları, bunun küresel deniz seviyesinin yükselmesi üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini söylüyor.

Grönland'ı kaplayan buz tabakası tabanında hızla eriyor ve küresel deniz seviyesinin yükselmesi için ciddi sonuçlara yol açabilecek yeni araştırmaya göre, okyanusa önceden anlaşılandan çok daha fazla su ve buz enjekte ediyor.

Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda yayınlanan araştırmaya göre, buz tabakasının dibinde, yüzeyden düşen büyük miktarlardaki eriyik suyunun neden olduğu "benzeri görülmemiş" erime oranları gözlemlendi.

Eriyik su düştükçe, yerçekimi potansiyel enerjisi kinetik enerjiye dönüştürülür ve bu da sonunda suyu buz tabakasının tabanında birikirken ısıtır. Bu süreçte, çalışma Grönland buz tabakasının dünyanın en büyük 10 hidroelektrik barajının toplamından daha fazla enerji ürettiğini buldu.

Canmridge Üniversitesi'nden araştırmaya katılan kıdemli bilim adamı Poul Christoffersen, "Ancak, düşen suyun ürettiği ısı, elektrik üretmek için kullanılmaz. Bunun yerine buzu eritir" dedi.

Daha sıcak aylarda, eriyen su göllerde toplanır ve buz tabakasının yüzeyinde akar. Bu suyun bir kısmı buz tabakasının dibine akar ve hareket ve stresle buzda oluşan çatlaklardan ve büyük kırıklardan düşer.

Bu eriyik suyu, buz tabakasının tabanında daha fazla erimeye katkıda bulunur ve aynı zamanda daha hızlı akışı teşvik eden ve okyanusa boşaltılan buz miktarını artıran bir yağlayıcı görevi görür.

Grönland buz tabakası, dünyanın en büyük ikinci buz tabakasıdır ve şimdiden küresel deniz seviyesinin yükselmesine en büyük katkıyı yapan unsurdur.

Christoffersen, "Grönland'daki buz, kar yağışının yetişebileceğinden daha hızlı yüzeyde eriyor, bu nedenle erimeden oldukça büyük bir kayıp var. Buzun önemli bir bölümünde, günde beş veya altı santimetreye kadar çıkabilen erime oranları alıyoruz" dedi.

Araştırmacılar, Antarktika ile karşılaştırıldığında, buzun gerçekten hızlı bir şekilde deforme olduğunu söylüyor.