Guterres: Dünya ‘gözleri kapalı iklim felaketine’ yürüyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın “gözleri kapalı iklim felaketine doğru ilerlediği” uyarısında bulundu.

Londra’da The Economist tarafından sürdürülebilir kalkınma üzerine düzenlenen konferansta konuşan Antonio Guterres, sıcaklık artışını +1,5 derece ile sınırlandırmayı umumak için 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarının yüzde 45 oranında azaltılması gerektiğini kaydetti.

Gezegenimiz sanayi çağı öncesine göre ortalama +1,1 derece sıcaklık kazandı. Sera gazı emisyonları halen yüksek seviyede. Bu duruma aşırı sıcak hava dalgaları, kuraklıklar, fırtınalar veya sel felaketlerinin artışına neden oluyor.

Dünyanın “gözü kapalı bir şekilde iklim felaketine doğru” yürüdüğü uyarısında bulunan Guterres, durumun ağırlaşmasına rağmen büyük ekonomiklerin sera gazı emisyonlarının artmasına engel olmadığı tepkisinde bulundu.

“Durum ağırlaşıyor” diye ısrar eden Guterres, 2020 yılında iklim felaketlerinin 30 milyon kişinin evlerini terk etmesine neden olduğunu söyledi.  Bu rakam, çatışmaların yol açtığı göçten üç kat daha fazlasını ifade ediyor.

Paris iklim anlaşmasında 2020 yılına kadar sıcaklık artışının 1,5 derece ile sınırlandırılması hedefleniyor.

Guterres, “Eğer böyle devam edersek, 1,5 derece hedefine güle güle diyebiliriz. 2 derece hedefi ise ulaşılmaz olabilir” dedi.

FOSİL YAKITLAR TOPLU YIKIMA GÖTÜRÜYOR

BM’ye bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'ne göre ülkeler Paris'te verilen taahhütleri yerine getirseler bile, on yılın sonundan önce sera gazı emisyonları hala yüzde 14 oranında artacak ve bu da 2,7°C'lik 'felaket' bir ısınmaya yol açacak.

Fosil enerjilere bağımlılığın sürmesinin “çılgınlık” olduğunu belirten BM Genel Sekreteri, “Fosil yakıtlara olan bu bağımlılık bizi toplu yıkıma doğru sürüklüyor” dedi.

Ukrayna savaşının iklim lehine eylemleri daha fazla yolundan saptırabileceği uyarısında da bulunan Guterres, çok sayıda ülkenin Rus ithalatlarının yerine yeni petrol ve gaz tedarikine yöneldiğini ve bunun fosil yakıtlara bağımlılığı daha da arttırdığını kaydetti.

İyi haberin ise Çin, Japonya ve Kore dahil olmak üzere G20 hükümetlerinin tamamının artık yurtdışında kömürü finanse etmemeyi kabul etmesi olduğunu söyleyen Guterres, “Şimdi acilen bunu kendi evlerinde de yapmalılar” dedi.