Hava kirliliği: Partiküller plasentaya kadar ulaşıyor

Belçika’da yapılan bir araştırma, hava kirliliğinin gebelik esnasında doğrudan anneden çocuğuna zararlı partiküllerin aktarılmasına yol açtığını ortaya koyuyor.

Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, özellikle kentlerde etkili olan hava kirliliğinin gebe kadınlardan fetüse etki etme olasılığı söz konusu. Plasentalarda is karası bulunduğuna dikkat çekilen araştırmada, zararlı parçacıkların (partikül) fetüse ulaştığına dair kesin bir sonuca ise ulaşılamadı.

Anne karnındaki bebeklerin beslendiği organ olan plasentada havada bulunan zararlı partiküllerin bulunduğu tespit edilen araştırmada, bu partiküllerin plasentayı aşarak fetüse ulaşma ihtimalinin olduğu vurgulandı. Bu ise hava kirliliğinin hayatın ilk aşamalarından itibaren insan yaşamına etki etmeye başladığı anlamına geliyor.

ERKEN DOĞUMA ETKİSİ

Daha önce yapılan çalışmalarda da hava kirliliğinin gebeliğe etkisine işaret edilmişti. Buna göre, hava kirliliği erken doğum veya normalin altında kiloda doğuma yol açabiliyor.

Son araştırmaya göre, annenin akciğerlerine ulaşan havadaki zararlı partiküllerin plasentaya ulaşması mümkün. Bu ise kan dolaşımı yoluyla gerçekleşiyor.

Sigara içmeyen 28 kadının denek olarak kullanıldığı araştırmada, özellikle trafik akışının yoğun olduğu yollara 500 metrenin altındaki mesafelerde yaşayan kadınların plasentasında daha çok partikül bulunduğu tespit edildi.

Ancak kimi uzmanlara göre, plasentanın fetüsü annenin bedenindeki zararlı toksinlere karşı koruma görevi dikkate alınmalı. Yeni Zelandalı uzmanlardan Christine Jasoni, zararlı partiküllerin plasentada birikmesinin, bu organın normal görevini yaptığının işareti olduğunu savundu. Jasoni, söz konusu is karası partiküllerinin plasentaya zarar verme ihtimali olduğunu da belirtti.

Fransa’da 2018’de yapılan bir başka araştırmada, her 100 doğumdan birinde annenin atmosferde bulunan zararlı partiküllere maruz kalması nedeniyle bebeğin normalin altında kiloda doğduğu ortaya çıkmıştı.

Bu yılın şubat ayında İspanyol ve Fransız uzmanlarca yapılan ortak araştırmada da gebelikte veya doğumdan sonraki ilk aylarda zararlı kimyasallara maruz kalınmasının doğacak bebeklerin solunum darlığı yaşama riskini arttırdığı sonucuna varılmıştı.