HDP: Akkuyu tüm canlılar için felaket

HDP Ekoloji Komisyonu, Akkuyu NGS'ye karşı eylem yaparak, HDP Ekoloji Komisyonu, santralin tüm canlılar için felaket niteliğinde olduğunu belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi Ekoloji Komisyonu, Akkuyu’da inşası süren Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) karşı Gülnar beldesinde basın açıklaması yaptı. Santrale yakın bir yerde bulunan parkta yapılan açıklamada, “Halklar nükleer santral istemiyor” pankartı açıldı. Eyleme HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, HDP Ekoloji Eş Sözcüleri Menekşe Kızıltepe, Naci Sönmez, HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şoför, Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri katıldı.

Katırcıoğlu, HDP olarak bu çağda nükleer santral yapma derdinde olan Türkiye’yi tuhaf bulduklarını belirterek, “Halklar nükleer santral istemiyor. Dünyanın birçok ülkesinde nükleerden vazgeçerken, canım Mersin’i nükleer ile buluşturmak doğru değil. Önümüzdeki dönemde nükleer tartışmaları yapılacaktır” dedi.

'İZİN VERMEYECEĞİZ'

Hazırlanan ortak açıklamayı okuyan HDP Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıltepe, Fukuşima’daki nükleer faciasının yıldönümü olduğunu hatırlattı. Kızıltepe, “Çernobil felaketinden sonra en büyük ikinci nükleer kazanın yıl dönümünde Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı buradayız. Santralin fay hattı üzerinde inşa edildi. Çernobil felaketinin sorumlusu Rosatom şirketi tarafından yapılan Nükleer Santrale Akdenizi nükleer çöpe çevirmenize izin vermeyeceğiz. Rusya’nın desteğini almak için Akkuyu siyasi bir tercihtir” dedi.

Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna ve halka karşı santralin inşasına 2018 yılında başlandığını dile getiren Kızıltepe, şöyle dedi:

“Nükleer santralden çıkan radyoaktif atıkların nerede ve nasıl depolanacağı, insanlara, hayvanlara, çevreye ve deniz yaşamına verdiği zararlar, nükleer santrallerin güvenilirliği, riskleri, yaşanabilecek kazalar ve sonuçları gibi çok önemli konular neredeyse hiç araştırılmadı ve tartışılmadı. Bakın, Akkuyu’da yapılan santral bin 200 megavattan, toplam 4 üniteden oluşan 4 bin 800 megavat gücünde. Santral faaliyete geçtiğinde bahsedilen sayıların yaklaşık 5 katı civarında atık ortaya çıkacaktır. Bu, Mersin ve Akdeniz’de yaşayan tüm canlılar için çok büyük bir çevre felaketidir."

'ÜLKE NÜKLEER ÇÖPLÜĞE DÖNÜŞECEK'

Kızıltepe, devamında şunları belirtti:

“Akkuyu şirketi, santralin güvenli ve çevre dostu olduğunu, bölgedeki sulara zarar vermediğini hatta daha da ileri giderek sulara herhangi bir kirletici kimyasal madde atılmadığı yalanını halkımıza yutturmaya çalışmaktadır. Hükümet ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı üzerinden yaptırdığı bir reklam filminde bilim insanlarını ve çocukları da kullanarak onların ağzından ‘Türkiye şimdi temiz ve bağımsız enerji istiyor’ sloganını kullanarak bu yalanı meşrulaştırmaya çalışıyor.

Dünya ülkeleri tüm nükleer santrallerini aşamalı olarak kapatma ve yenilenebilir enerjiye geçme aşamasındayken Akkuyu Nükleer Santrali kapatılması için buradayız. Rusya’nın desteğini almak için Türkiye’yi nükleer çöplüğe çevirmeye çalışıyorlar. Nükleer santraller çevre ve insanlık için sonuçları geri alınamayacak kadar risklidir. Toplum ve ekosistem açısından büyük tehlikeler barındıran; nükleer santrallere karşıyız. Bütçe tercihlerini değiştirilerek, nükleer santraller yerine halkın tercihi olan, enerji demokrasisine uygun, ekolojik dengeyi gözeten yöntemler tercih edilmelidir.”

TÜRK ASKERİNDEN ENGELLEME

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri de Antalya-Mersin yolu üzerinde bulunan Büyükeceli mevkiinde aynı konuya ilişkin basın açıklaması yapmak istedi. HDP’lilerin de destek verdiği açıklama, Türk askerleri tarafından engellendi. Çevreciler, sloganlarla yasağa tepki gösterildi. Çevreciler, beraberinde getirdikleri ve Fukuşima’daki patlamanın yıl dönümünü temsil ettiği 10 sarı balon, uçurularak, eylemlerini sonlandırdı.