Her beş kişiden biri kansere yakalanacak

Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi’nin (CIRC) verilerine göre, bu yıl içinde en az 19,3 milyon kanser vakası tespit edilirken, her 10 kişiden biri kanserden yaşamını yitiriyor.

CIRC raporuna göre, 2020 yılında kanser tespiti konulan bireylerin sayısı 19,3 milyon olurken, 10 milyon kişi de farklı kanser türlerinden dolayı yaşamını yitirdi.

HER 5 KİŞİDEN BİRİ KANSERDE MUSTARİP OLACAK

Gelecekte her beş kişiden birinin kansere yakalanma riskine dikkat çekilen rapora göre, 2040 yılına gelindiğinde yıllık kanser vakalarının sayısı 28,4 milyona ulaşacak. Bu da 2020 yılına oranla yüzde 40’lık bir artış demek.

HER 8 ERKEKTEN BİRİ VE HER 11 KADINDAN BİRİ KANSERDEN ÖLÜYOR

Aynı rapora göre, tütün kullanımı, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı kilolar ve kötü beslenme nedeniyle artan kanser vakaları ölümlerde de önemli bir yer ediniyor.

Buna göre, her 8 erkekten biri kanserden ölecek. Ayrıca her 11 kadından birinin ölüm nedeni de kanser.

İLK SIRADA GÖĞÜS KANSERİ GELİYOR

CIRC’in raporunda dikkat çekilen bir diğer bilgi ise, bazı kanser türlerinin çok daha sık görülüyor olması. Tespit edilen vakaların yüzde 11’7sini göğüs kanseri oluştururken, akciğer kanserinin toplamdaki payı ise yüzde 11,4’ü buluyor.

Kolon kanserinin toplamdaki payı yüzde 10 iken, prostat kanseri yüzde 7,3, mide kanseri ise yüzde 5,6 ile en çok görülen diğer türler olarak öne çıkıyor.

EN ÖLÜMCÜLÜ AKCİĞER KANSERİ

Kanser türlerinin neden olduğu ölümlerde ise akciğer kanserinin açık ara en tehlikelisi olduğu görülüyor. Bu yıl içindeki 10 milyon kadar kanser kaynaklı ölüm içerisinde akciğer tümörlerinin payı yüzde 18. Kolon kanseri yüzde 9,4, karaciğer kanseri yüzde 8,3, mide kanseri yüzde 7,7 ve göğüs kanseri ise yüzde 6,9 ile kanser kaynaklı ölümlerde ilk sıralarda geliyorlar.

Akciğer kanserinden ölümlerin büyük oranda erkekler arasında görüldüğü belirtilirken, bu yıl en az 685 bin kadının ölüm nedeni ise göğüs kanseri olacak. Her 8 kanser hastasından birinin yakalandığı göğüs kanserinin ise yıllardır artışına dikkat çekiliyor. Bunda özellikle geç yaşta çocuk sahibi olma, aşırı hareketsiz yaşam, az sayıda çocuk yapılması veya aşırı kiloların da bu kanser türünün artışında etkili olduğu belirtiliyor.