Himalaya dağları Hint ovalarından görünüyor

Himalaya dağları son 30 yıldır ilk kez Hint ovalarında görünür hale geldi.

Hindistan’ın kuzeyindeki Pencap sakinleri, 200 kilometre mesafede bulunan Himalaya dağ zincirini, 30 yılı aşkın bir süre sonra ilk kez yaşadıkları yerden görebildi.

Bölgenin çok sayıda sakini bu manzarayı fotoğraflayarak sosyal ağlarda paylaştı. Twitter kullanıcılarından biri paylaştığı fotoğrafa şu notu düştü: “Himalaya.... öylesine uzakta ve bir o kadar yakın, sonunda ovadan görünür oldu”

Bir başkası evinin çatısından hiç böyle bir manzaraya tanıklık etmediğini belirtirken, “Bunun mümkün olduğunu asla hayal edemezdim... Bizim tarafımızdan toprak anaya yönelik kirliliğin etkisinin açık bir göstergesidir” diye yazdı.

Pathankot’tan tweet atan bir kullanıcı ise “doğa yeniden doğuyor” dedi.

CNN televizyonuna göre, Covid-19 pandemisi ardından evde kalma uygulaması nedeniyle kirliliğin güçlü bir düşüş yaşaması, Himalaya dağlarının görünmesini sağladı.

Hindistan’da uygulanan zorunlu evde kalma uygulaması sonucunda başkent Yeni Delhi’de havadaki ince partiküllerde yüzde 44 oranında azalma yaşandı. Ülke genelinde evde kalma uygulamasından iki hafta sonra 85 kentte hava kirliliğinde düşüş tespit edildi.