Irak, iklim felaketi ile karşı karşıya

Irak’ta son iki hafta içerisinde üçüncü kez toz fırtınası meydana geldi, Bağdat ve Necef havalimanları geçici bir süreyle kapatılmak zorunda kaldı.

Resmi haber ajansı INA’nın meteoroloji servislerine dayandırdığı haberine göre toz fırtınası perşembe gününe kadar devam edecek.

Başkent Bağdat’ta kalın bir toz tabakası oluşurken, görüş mesafesi 500 metrenin altına düştü.

Bağdat Uluslararası Havalimanı, hava ulaşımının gün boyunca durdurulduğunu açıkladı. Uçuşların, meteorolojik koşullara göre yeniden başlayacağı ifade edildi.

Bağdat’ın güneyindeki Necef kentinde de havalimanı benzer bir tedbir aldı.

Irak, iklimsel bir altüst oluş yaşıyor. Yağışlar azalırken, çölleşme ve yeşil alanların azlığı, durumu daha da ağırlaştırıyor.

Irak, iklim değişikliği ve çölleşme karşısında en kırılgan ülkelerden biri olarak öne çıkıyor.

2050 YILINA KADAR SU KAYNAKLARININ YÜZDE 20’Sİ YOK OLACAK

Kuraklık giderek daha sık hale gelirken, aşırı sıcaklıları günlerce üst üste 50 derecenin üzerinde kalabiliyor. Dünya Bankası’na göre Irak, 2050 yılına kadar su kaynaklarının yüzde 20’sini kaybedebilir.

Geçen hafta ülkede iki kez toz fırtınası yaşanmış, Bağdat ve Necef havalimanları kısa bir süreliğine kapalı kalmıştı. Çok sayıda kişi de nefes sorunları yaşadığı için hastanelere yatmıştı.

YILDA 272 GÜN TOZ FIRTINASI YAŞANACAK!

INA ajansına göre Çevre Bakanlığı’nın üst düzey bir yetkilisi olan Isa el Fayad, Irak’ın gelecek 20 yıl içerisinde yılda 272 tozlu gün yaşayacağını ve 2050’de tozlu gün sayısının yılda 300’e çıkacağı konusunda uyardı.

Bakan, nisan ayı başındaki açıklamasında toz ve kum fırtınasına karşı gerekli tedbirler arasında yeşil alanlar alanların arttırılması ve ormanların kurulmasını saydı.