IUCN: 2020’de onlarca canlı türü yok oldu

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayınlanan son verilere göre, bu sadece tespit edilebilen en az 31 canlı türü yok oldu.

IUCN’nin yayınladığı ‘kırmızı listeye’ göre, onlarca canlı türü daha ‘yok olan canlı türlerine’ eklendi. Dünya üzerinde doğal ortamlarında yaşayan 128 bin 918 canlı türünün gözlemlendiği IUCN listesinde, en az 31 türünün artık doğadan silindiği tespit edildi.

Bunlar arasında iki yaşamlılar (amfibiler), balıklar, memeliler ve bitkiler de bulunuyor.

BAZILARININ VARLIĞI HENÜZ KEŞFEDİLMİŞTİ

Listeye ilişkin konuşan Zoological Society of London adlı kuruluşun yöneticilerinden Andrew Terry, sonuçların ‘iç acıtıcı’ olduğunu söyledi. Terry, “Bu durum oldukça iç acıtıcı, zira yok olan türlerin çoğu henüz çok yeni keşfedilmişti” diye konuştu.

IUCN tarafından yayınlanan listede çok sayıda balık türünün olduğu da belirtiliyor. Yok olan canlılar arasındaki bazı tek hücreliler, balıklar, memeliler ve bitki türleri şunlar: 

İki yaşamlılar (amfibiler): Atelopus chiriquiensis, Atelopus senex, Craugastor myllomyllon,

Balık türleri: Schizothorax altans, Barbodes amarus, Barbodes baoulan, Barbodes clemensi, Barbodes disa, Barbodes flavifuscus, Barbodes herrei, Barbodes katolo, Barbodes lanaoensis, Barbodes manalak, Barbodes pachycheilus, Barbodes palaemophagus, Barbodes palata, Barbodes resimus, Barbodes tras, Barbodes truncatulus

Memeliler: Nyctophilus howensis

Bitkiler: Persoonia laxa et Persoonia prostrat,a Leucadendron grandiflorum, Leucadendron spirale, Ochrosia kilaueaensis, Banara wilsonii, Euchorium cubense, Faramea chiapensis, Hesperelaea palmeri, Monteverdia lineata, Roystonea stellata.

Canlı türlerinin yok olmasında insan kaynaklı faaliyetler ile bunun neden olduğu şehirleşme, doğal alanların tahrip edilmesi ve küresel ısınmanın etkili olduğu biliniyor.