Japonya’nın karbon hedefleri: 2050’de nötrleşme sağlanacak

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahip Japonya’da hükümetin açıkladığı yeni ‘yeşil büyüme stratejisinde’ ülkenin karbondioksit salınımlarının azaltılması konusunda ciddi hedefler konuyor.

Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın sitesinde yayınlanan strateji belgesinde, 2050 yılına kadar ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 50-60 aralığındaki bir kısmının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması öngörülüyor. En son 2018 yılında belirlenen hedeflerin yukarı çekildiği görülüyor.

2017’de elektrik üretiminin yüzde 17’sinin yenilenebilir enerjilerden sağlandığı Japonya’da 2018’de konan hedefler arasında bu oranın 2030’da yüzde 22-24 aralığına çıkarılması bulunuyordu.

Ülkenin elektrik ihtiyacının önümüzdeki 30 yılda yüzde 30 ila 50 arasında artacağı tahmin edilen strateji belgesine göre, bu ihtiyacın yüzde 30-40 kadarı da nükleer ile CO2 hapsedicisi bulunan termik santrallerden karşılanacak. Ayrıca elektrik ihtiyacının yüzde 10’unun ise hidrojen veya amonyak enerjisiyle karşılanması amaçlanıyor.

EN BÜYÜK HEDEF RÜZGAR ENERJİSİ

Japonya’nın karbondioksit salınımlarında nötrleşme hedefinin tutturulabilmesi için ciddi yatırımlar planlanıyor. Örneğin şu anda yılda sadece 0,02 gigavat olan rüzgâr türbinlerinden sağlanan elektrik miktarının 2040’a kadar yıllık 45 gigavata çıkarılması hedefleniyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA YATIRIM

Hükümetin ayrıca 2030’ların ortalarından itibaren dizel veya benzinli yeni araç satışını yasaklamayı planladığına da dikkat çekiliyor. Bunun için de önümüzdeki 10 yılda elektrikli araç akülerinin maliyetlerinin en az yüzde 50 oranında düşürülmesi de amaçlanıyor.

DAHA KISA SÜREDE GERÇEKLEŞEBİLECEK HEDEFLERDİ

Bu hedeflere rağmen Japonya’nın elektriğin yarısından fazlasını temiz enerjilerden sağlama hedefini 2050’ye kadar çekmesi ise eleştiriliyor. Tokyo Yenilenebilir Enerjiler Enstitüsü Direktörü Mika Ohbayashi’ye göre, 2030’ların sonlarına doğru tutturulabilecek hedefler için 30 yıl süre konması ‘kötü bir başlangıç’ sayılıyor.

Japonya 2019’da atmosfere en fazla CO2 salan beşinci ülke konumundaydı.