Kaliforniya’da yaz gelmeden kuraklık geldi

Kaliforniya yaz mevsimi henüz başlamadan, eyaletin ikinci büyük barajında su seviyesi normalin yarısına indi. Bölgeyi vuran kronik kuraklığın daha da ağırlaşmasından endişe ediliyor.

Kaliforniya valisi Gavin Newsom 10 Mayıs’tan itibaren 40’ı aşkın kontlukta kuraklıkla bağlantılı acil durum ilan etti. Oroville barajının bulunduğu Butte kontluğunun durumu, en üst düzey olan “istisnai” seviyeye çıkarıldı.

ABD’nin tüm batı bölgelerinde küresel ısınmanın etkileriyle ağırlaşan durum, beş veya altı ay sonra gelmesi bekleyen yağmurlardan önce düzelecek gibi görünmüyor.

AFP’ye konuşan Kaliforniya Su Kaynakları Departmanı sorumlularından John Yarbrough, “Rezervuar seviyesi istediğimizden çok daha düşük, yılın bu zamanında normalden çok daha düşük. Ortalamanın yaklaşık yüzde 47'sidir” dedi.

Yarbrough, 2019 yılında baraj gölündeki su seviyesinin etrafını çevreleyen ağaçlara kadar ulaştığını belirtirken, bugünkü durumdan 5 metre daha yüksek olduğuna işaret etti.

1960’lı yıllarda kurulan ve üç akarsudan beslenen Oroville gölü, 27 milyon Kaliforniyalının temiz su ihtiyacını gideriyor ve 300 bin hektarlık tarım arazini suluyor.

Ağır kuraklığın yanısıra, giderek artan yangın riski de var. Bir çok kez tarihi yangınlarla boğuşan eyalette bu yaz mevsimi için de aynı endişe hakim.

Geçen yıl sadece Kaliforniya eyaletinde 17 bin km2 kül olmuş, 33 kişi alevler arasında can vermişti.

Bu yılın başından beri Kaliforniya’daki yangınlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre beş kat daha fazla bitki örtüsünü yok etti.