Kaliforniya kıyılarındaki büyük petrol sızıntısı ‘ekolojik bir felaket‘ olabilir

Güney Kaliforniya'daki yetkililer, yaklaşık 21 kilometre uzunluğundaki bir petrol sızıntısı kıyıya vurmak üzereyken halkı sahillerden uzak durmaları konusunda uyarıyor.

California, Newport Beach kentindeki şehir yetkilileri, sahil açıklarında Cumartesi gecesi karaya çıkması beklendiği bildirilen büyük bir petrol sızıntısının ardından halkı plajlarda yüzmemeleri konusunda uyardı.

Yaklaşık 20 kilometrelik kaymanın, bir boru hattı sızıntısından kaynaklandığına inanılıyor. Sızıntı, Newport Plajı ile Huntington Plajı arasında uzanıyor.

Huntington Beach kentinden yapılan açıklamaya göre, Orange County açıklarındaki sulara en az 98.420 litre petrol döküldü. Bu da yaklaşık 3 bin varil petrole denk geliyor.

Huntington Beach şehir yetkilileri, sahillerini ABD saatiyle 19.00'dan itibaren kapattı. Yetkililer, durumu yakından izlediklerini söyledi.

Kuşlar ve balıkların ölmesi üzerine ABD Sahil Güvenlik liderliğindeki ekipler, sulak alanlara ve Bolsa Chica Ekolojik Rezervi'ne daha fazla saldırıyı durdurmaya çalışmak için bom olarak bilinen deniz süpürücüleri ve yüzer bariyerler yerleştirdi.

CDFW, sözcüsü Eric Laughlin Times'a, insanların etkilenen vahşi hayata yaklaşmaması gerektiğini, çünkü bunun yarardan çok zarara yol açabileceğini söyledi.

Laughlin verdiği demeçte, "Halkın üyeleri, bölge güvenli olmadığı ve yalnızca eğitimli müteahhitler tarafından temizlenmesi gerektiği için petrol bulaşmış kıyı şeridinden kaçınmalıdır" dedi.