Kansere neden olan tarım ilaçları: Bir yargı kararı daha

Yıllardır kansere neden olan tarım ilaçlarına karşı verilen mücadele ABD’de yargı kararıyla bir kez daha onaylanırken, bu tür ürünler halen kullanılmaya devam ediyor.

Alman Bayer firması tarafından satın alınan Amerikan Monsanto şirketinin sattığı tarımda kullanılan birçok ot veya böcek ilacının kansere yol açtığına dair yıllardır endişeler paylaşılıyor. Birçok ilacın kullanıcı tarım çalışanları ve önemli oranda da tüketicilerin sağlığını etkilediği gerekçesiyle yasaklanması istenirken, bunların başında Monsanto şirketinin tarım ilaçları geliyordu.

HEDEFTEKİ ÜRÜN: ROUNDUP

Monsanto’nun kansere yol açan tarım ilaçlarının başında ise, ‘Roundup’ geliyor. Tarımsal alanlardaki zararlı otlara karşı kullanılan bu ilacın kansere neden olduğuna dair binlerce kişinin şikâyeti sorasındaki Amerikan mahkemelerinde sürüyor.

Roundup adlı ilacın neden olduğu kanser türlerinin başında Hodgkin dışı lenfoma (HDL) adı verilen kan kanseri türü geliyor.

2015 yılından bu yana ABD’de binlerce kişinin yakalandıkları kanser hastalıkları nedeniyle ilacı satan Monsanto’ya karşı yerel ve federal mahkemelerde dava açtığı belirtiliyor.

25 MİLYON DOLAR TAZMİNAT ONANDI

Bu davalardan biri de Hodgkin dışı lenfoma (HDL) hastalığının Roundup adlı tarım ilacının kullanımından kaynaklandığını ispatlayan emekli tarım çalışanı Edwin Hardeman tarafından açılmıştı. 25 yıl boyunca çiftliğinde kullandığı bu ilacın kansere neden olduğunu ispatlayan Hardeman’a ilk davada 80 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verilmiş, daha sonra bu miktar 25 milyon dolara indirilmişti. Bu tazminatın 5 milyon doları Hardeman’a doğrudan uğradığı mağduriyetten ötürü ödenirken, 20 milyon doları ise ‘cezai tazminat’ olarak kabul edilmişti.

Hardeman’ın kazandığı davanın Monsanto’yu satın alan Alman Bayer şirketi tarafından açılan iptal davası ise, Kaliforniya’daki bir temyiz mahkemesince reddedildi. Mahkemenin kararında, Edwin Hardeman’a daha önce verilmesi kararlaştırılan tazminat onanırken, Roundup adlı tarım ilacından ötürü binlerce kişinin davalarının mahkemelerde olduğu hatırlatıldı.

ON YILLARDIR KULLANILIYOR

Amerikan şirketince üretilen Roundup adlı tarım ilacı 1970’lerde piyasaya sürülmüştü. Belirli bir miktarın üzerinde olduğunda kansere neden olduğu bilinen ‘glifosatın’ kullanıldığı ilaca dair birçok araştırma bulunuyor. Ancak Monsanto’yu 2018’de 63 milyar dolara satın alan Bayer şirketi, araştırmaların kesin olmadığını savunuyor.