Kaz Dağları’ndaki talan Stockholm’de protesto edildi

Alamos Cold adlı Kanadalı maden şirketinin altın arama gerekçesiyle Kaz Dağları’nı talan etmesi İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

İsveç Alevi Federasyonu’nun çağrısı üzerine Kanada Büyükelçiliği binası önünde yapılan eylemde şirketin Kaz Dağları’nda gerçekleştireceği tahribatı gösteren ve şirketin Türkiye’yi terk etmesini talep eden dövizler taşıdı.

Eylemcilerin görüşme ve protesto mektubu verme talebine büyükelçilik yetkilileri olumsuz yanıt verdi. Bunun üzerine bir saat süreyle büyükelçilik binası önü ve içinde eylemlerini sürdüren göstericiler, siyah çelenk bırakarak eylemlerine son verdiler.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çağan, Alevi, Türkmen ve Çepnilerin kutsal mekanlarının bulunduğu Kaz Dağları’nda şirketin doğayı talan etmesini kınamak için tüm Avrupa ülkelerinde eş zamanlı gösteriler yaptıklarını söyledi.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Kadir Kasırga da, ANF’ye yaptığı açıklamada Türk Hükümeti’nin ülkenin ekonomisine katkı sunacağını öne sürerek ülkenin doğal kaynaklarını uluslararası maden tekellerinin talanına açtığını söyledi.

Ormanların dünyanın akciğeri olduğunu söyleyen Kasırga, “Kaz Dağları’nda 200 bin ağacın kesilmesi ve siyanürle altın aranması doğanın katledilmesidir. Siyanür doğayı ve su kaynaklarını zehirleyecektir. Hükümet ekonomik çıkarlardan bahsederken doğa ve çevreye yapılan kötülükleri görmezden geliyor” dedi.

Kasırga, Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak Türkiyeli ve Kürdistanlıların doğa katliamına karşı verdikleri ve verecekleri mücadeleye destek olacaklarını söyledi.