Kızamık Avrupa’ya geri döndü

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa’da 2019 yılının ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre kızamık vakalarını ikiye katlandığı uyarısında bulunarak, aşılamanın yoğunlaştırılması çağrısında bulundu.

WHO, Avrupa’da kızamığın tırmanışa geçtiği ve aralarında kızamığın ortadan kaldırıldığı Birleşik Kralık’ın da olduğu dört ülkede hastalığın yeniden ortaya çıktığını bildirdi.

WHO’ya göre 48 Avrupa ülkesinde yılın ilk yarısında 89 bin 994 kızamık vakası tespit edildi. 44 bin 175 vakanın tespit edildiği geçen yılın aynı dönemine göre, vakaların ikiye katlandığı görülüyor. 2018 yılının tümünde ise 84 bin 462 vaka tespit edilmişti.

Kızamığın ortadan kaldırılmasına ilişkin bölgesel komisyonun başkanı Günter Pfaff, kızamığın yeniden başlamasının endişe verici bir sorun olduğunu belirterek, eğer her ülkede aşılamanın yeniden yoğunlaştırılmaması halinde çoklar ve yetişkinlerin gereksiz bir acı yaşayacağı uyarısında bulundu.

WHO’nun 2018 verilerine dayanarak Birleşik Krallık, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve Arnavutluk’ta hastalık artık “ortadan kaldırılmış” olarak değerlendirilmiyor. WHO’ya göre hastalığı ortadan kaldırıldığına ilişkin tespit, özel olarak bir coğrafik alanda bulaşma 12 ay boyunca süreklilik göstermediğinde yapılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2000 ile 2016 yılları arasında aşılama sayesinde 20 milyonu aşkın ölüm önlendi. Küresel düzeyde, kızamık vakaları 1 Ocak ile 31 Temmuz 2018 arasında 129 bin 239 iken, bu yılın ilk yedi ayında 364 bin 808 olarak üçe katlandı.

BM’ye bağlı WHO, her yıl 6.7 milyon dolayında kişi kızamıkla bağlantılı olarak hayatını kaybediyor.