KNK’den Kürt medyası konferansı

Kürt gazeteciler, ulusal birlik çalışmalarında medyaya düşen rolünün ele alındığı bir konferansta bir araya geldi. KNK’nin organize ettiği konferansta Kürt medyasının ulusal birliği esas alan dili kullanması gerektiği vurgusu yapıldı.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) “Ulusal güvenlik stratejisinde gazetecilerin rolü, imkan ve engeller” başlığıyla bugün bir konferans organize etti. Koronavirüsü salgını nedeniyle online (çevirim içi) yapılan konferansta Kürdistan’ın bütün parçalarından 100’den fazla gazeteci hazır bulundu. Konferans KNK Yürütme Konseyi Üyesi Refik Gefur ile gazeteciler Sebriye Behmanî ve Gulê Algunerhan’ın yönetiminde gerçekleşti.

Birçok Avrupa ülkesinden ile Kürdistan’ın kuzey, güney ve batı parçalarından canlı olarak katılımcıların konuşmacı olarak konferansta Kürdistan’ın dört parçasında medyanın durumu ayrı ayrı ele alındı. Konferansta ayrıca ulusal birlik çalışmalarında medyaya düşen rolün yanı sıra Kürt medyasının yaşadığı sorunlar ile kullandığı dil üzerinde tartışmalar yapıldı.

4 AYRI PANELDE MEDYANIN DURUMU ELE ALINDI

Sabah saatlerinde başlayan ve öğleden sonraya kadar devam eden konferansta Kürt medyasının güncel sorunlarına dair dört ayrı panel düzenlendi. Kürdistan’ın ayrı ayrı parçalarında medyanın durumunun ele alındığı ilk panelde Serdar Altan, Niyaz Abdullah, Hêmin Seydî ve Xezne Nebî’nin konuşmacı olarak katıldı. İkinci panel ise “Kürdistan davasının duyurulmasında medyanın rolü” başlığıyla gerçekleşti. Bu panelde Asos Herdî, Amanj Azizakndi, Zîwer Şêxo, Elîf Can Alkan sunumlarda bulundu.
Öğlen arasından sonra konferans iki panelle devam etti. İlk panel “Toplumun demokratikleşmesinde medyanın rolü” başlığıyla gerçekleşti ve şu isimler konuşmacı olarak katıldı; Feriba Muhamadi, Şiwan Mihemed, Abdurrahman Gök, Mizgîn Gorsê. “Ulusal bir medyanın önündeki engeller ve fırsatlar” başlığıyla düzenlenen son panelde Evîn Yûsif,    Rojava, Amed Dîcle, Kemal Reûf ve Xalid Muhamadzade sunumlar yaptı.

“BAŞUR’DAKİ GAZETECİLER SERBEST BIRAKILMALI”

KNK Eş Başkanı Ehmed Karamus’ın da katılımcılara dönük kısa bir teşekkür konuşması yaptığı konferansta hem paneller arasında hem de son bölümde Kürt medyasına dönük eleştiriler ve öneriler dile getirildi. Özellikle ulusal birlik çalışmaları ile Kürt halkının güvenliğinin sağlanmasında Kürt medya kuruluşları ile gazetecilere önemli görevler düştüğüne dikkat çekildi.
Katılımcılar en çok Güney Kürdistan yönetimine eleştirilerde bulunurken, başta Türk medyası olarak dünyanın birçok medya kuruluşunun Güney Kürdistan’da (Başûr) çalıştığına ancak Kürdistan’ın diğer parçalarından gelen gazetecilere izin verilmediği belirtildi. Ayrıca sırf sanal ağlardaki paylaşımlarından dolayı Güney Kürdistan’da birçok kişinin cezaevinde tutulduğunu, bunlar ile tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılması talep edildi.

‘ULUSAL GÜVENLİĞİ ESAS ALAN DİL KULLANILMALI’

Konferansta ayrıca ulusal birliği esas alan, cinsiyetçilikten uzak, Kürt halk değerlerini koruyan ve onlara hakaretlerde bulunmayan bir dilin kullanılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca Kürt gazeteciler ile medya organlarının egemen güçlere ait medya kuruluşlarının dilini asla kullanmamaları, Kürt halkının ulusal güvenliği önemseyen bir dilin tercih etmeleri istendi. Tüm bu dile getirilen başlıklarda Kürt medyasının ortak bir dilde buluşması gerektiğine vurgu yapıldı.

Konferansın bazı katılımcıları ise Kürt gazetecilerinin görüş alış-verişinde bulunabileceği, sorunlarını dile getirip yardım alabileceği bir platformun da kurulmasını istediler. Özellikle katılımcılar Kürt medyasının sömürgeci güçlerin saldırısı altında bulunan bölgeler konusunda ortak çalışması yönünde de önerilerde bulundu. Konferansın son bölümünde ise yayınlanacak sonuç bildirisine yönelik öneriler dile getirildi. Konferansın öneri ve kararları sonuç bildirgesiyle kamuoyuna açıklanacak.