KNK heyeti: KDP yanıt vermedi, ortak talep diyalog

Kürtler arası diyalogun geliştirilmesi için Güney Kürdistan'da siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ile görüşmelerde bulunan KNK heyeti ortak talebin "diyalog" olduğunu belirtirken, KDP'nin görüşme talebine yanıt vermediği elettirişinde bulundu.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nden (KNK) bir heyet Güney Kürdistan'da bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü ile görüşmeler gerçekleştiren heyet, bir basın açıklamasında bulundu.

Roj News'in haberine göre Süleymaniye'de akşam saatlerinde açıklamada bulunan KNK Eşbaşkanı Ahmed Qeremus, özellikle PDK ile PKK arasında yaşanan kriz nedeniyle sorumluluk almayı gerekli gördüklerini ifade etti.

Qeremus, "Bunun için öncelikle Başur Kürdistan parlamento başkanıyla bir görüşme gerçekleştirdik. Ardından farklı siyasi partilerle, örgütlerle, aydınlar, inanç toplulukları ve bölgedeki farklı yapılarla görüşmeler gerçekleştirdik. Görüşmelerimiz genel olarak da olumlu geçti" dedi.

Qeremus, görüştükleri tüm kesimlerin Kürtler arası diyalog konusunda kendileriyle aynı tutum ve yaklaşımı gösterdiğini sözlerine ekledi.

KNK heyetine göre Mesut, Neçirvan ve Mesrur Barzani görüşme talebine herhangi bir yanıt vermedi. Bu nedenle KDP ile görüşme gerçekleştiremeyen KNK heyeti, koşullar nedeniyle PKK ile de görüşemediklerini ancak PKK'nin kendilerine yazılı bir cevap ilettiğini ifade etti. Heyet, PKK'nin diyalogdan yana tutum belirttiğini kaydetti.

KNK Eş Başkanı Ahmed Qeremus, bu ilk tur görüşmelerden istedikleri sonucu elde etmeleri halinde, ikinci tur görüşmeler başlatacaklarını belirtti. Qeremus, sorunların diyalog yoluyla çözümü için uluslararası bir takım görüşmeler de gerçekleştirmeye hazır olduklarını belirtti.

KNK heyeti üyelerinden Asya Abdullah da son derece hassas bir süreçten geçildiğine vurgu yaparak, bu sürecin büyük imkanlara açık olduğu gibi, büyük tehlikeler de barındırdığına dikkat çekti.

Abdullah “Ortak bir tutumumuz olmalı. İşgalci ve sömürgecilere karşı Kürtlerin ulusal bir güç ve siyasete ihtiyacı vardır. Ancak bu şekilde halkımız üzerindeki tehlikeleri bertaraf edebiliriz” dedi.