Köpekler tüm dilleri anlayabiliyor mu?

Bir Macar araştırmasına göre, insanın sadık dostu değerlendirilen köpekler sahibinin dili ile diğerleri arasındaki farkı kavrayabiliyor.

Her ne kadar insanların kopeklerle konuşmasına yaygın bir şekilde tanık olunsa da bu hayvanların tüm dilleri anlayabildiğine dair çarpıcı bir araştırma yapıldı.

Diğer bir ifadeyle köpeklerin Kürtçedeki “rûne”, Macarcadaki “ülj le”, “İngilizce’deki “Sit down” ya da Fransızcadaki “assieds-toi” şeklindeki kelimeleri ayırt edebildiği belirtiliyor.

NeuroImage adlı bilimsel dergide yayınlanan Macar araştırması, Saint-Exupéry'nin Küçük Prens'inden bir pasaj okurken on köpek türünün beyinlerini analiz etti.

Metin iki kez, önce sahibinin dilinde, sonra yabancı bir dilde, hayvanların bilmediği bir sesle, sonuçları tahrif etmemek için okundu.

Metni ana dilde okurken, analizler, konuşmacının duygularını deşifre etmek ve tanımak için sırasıyla ikincil işitsel korteks ve precentral girus düzeyinde daha büyük bir aktivite bölgesi oluştuğunu gösterdi.

Böylece araştırmacılar, köpeğin "belirli işitsel düzenlilikleri çıkarabildiği" ve böylece duymaya alışkın olduğunu tanıyabileceği sonucuna vardı.  

Araştırmada ilginç bir detay daha ortaya çıktı: Hayvan yaşlandıkça, beyni tanıdığı dilin sesle daha fazla aktif hale geliyor.

Buna rağmen belirli diller konusunda bir tercih öne çıkıyor mu? Paris Zooloji Parkı'nın veterineri ve bilimsel direktörü Alexis Lécu, daha önce Fransız Le Figaro gazetesindeki bir makalesinde hayvanların, Almanca gibi gırtlaktan gelen dillere duyarlı olduklarına dikkat çekmişti. Ancak araştırmacıya göre “daha ​​iyi anlaşılmasını sağlayan dilin kendisi değil, sesimizin tonu ve perdesidir.”