Küresel ısınma: Alplerin en büyük buzulu eriyecek

Bilim insanları, küresel ısınmanın etkisiyle Avrupa’nın en yüksek dağlarının bulunduğu Alpler’deki buzulların da ciddi oranda eriyeceğini duyurdu.

İsviçre’nin Zürih şehrindeki Federal Politeknik Okulu (ETH) uzmanlarınca yapılan araştırmaya göre, Alplerin en büyük buzulu olan Aletsch bu yüzyılın sonuna kadar yarı yarıya eriyecek. 86 kilometrekarelik bir alana yayılan ve toplamda 11 milyar tonu bulduğu tahmin edilen Aletsch Buzulu, 2100’e kadar yüzde 50 küçülmüş olacak.

2 DERECENİN ÜSTÜNDE OLURSA İKİ İNCE TABAKA KALACAK

Küresel ısınmanın 19’uncu yüzyıl düzeyinden 2 derece fazlasıyla sınırlandırılması halinde dahi erimenin devam edeceği vurgulanan araştırmada, şimdiye kadar en az bir kilometrelik küçülmenin yaşandığı kaydedildi.

Aletsch Buzulu’ndaki küçülmenin en iyi ihtimalde dahi yüzde 50 olacağı tespiti yapılan araştırmaya göre, “En kötü senaryonun gerçekleşmesi halinde ise, ortada sadece iki ince tabaka kalacak” ifadesine yer verildi.

‘4 BİN BUZULUN ÇOĞU ERİYECEK’ DENİLMİŞTİ

EHT uzmanlarınca daha önce yapılan bir araştırmada ise, Avrupa’nın en yüksek zirvelerinin yer aldığı Alpler’deki 4 bin kadar buzulun yok olma tehlikesine dikkat çekilmişti. Aynı araştırmada, 2100 yılına kadar buzulların yüzde 90 oranında eriyeceği tespiti yapılmıştı.

Son araştırmada ise, Alpler’deki en büyük buzul olan Aletsch incelenmişti. Uzmanlar, buzulların erimesinin önüne geçilebilmesi için küresel ısınmaya yol açan sera etkili gazların salınımının azaltılması gerektiğine işaret etmişlerdi.