Küresel ısınma: AB’ye göre ‘kontrolsüz bozulma’ engellenebilir

BM’nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından küresel ısınmaya ilişkin açıklanan şok raporun ardından, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, Frans Timmermans, “kontrolsüz bir bozulmayı engellemek için çok geç olmadığını” belirtti.

IPCC raporunda küresel ısınmanın tahmin edilenden on yıl önce, diğer bir ifadeyle 2030 civarında + 1.5 ° C eşiğine ulaşabileceği kaydediliyor. Bu durum zaten seri olarak sıcak hava dalgaları ve sellerin vurduğu "benzeri görülmemiş" yeni felaketlere yol açabilir.

Değerlendirme raporunda insanlığın iklim değişikliklerinin sorumlusu olduğu ve sera gazı emisyonlarında keskin bir azalmaya gitme dışında tercihinin olmadığı kaydediliyor.

Alarm verici raporun ardından Twitter üzerinde bir açıklamada bulunan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, “Şimdi ve hep birlikte kararlı bir şekilde hareket etmemiz koşuluyla, eğilimi durdurmak ve iklim değişikliğinin kontrol edilemez bir şekilde bozulmasını önlemek için çok geç değil” dedi.

Avrupa Komisyonu, temmuz ortasında sera gazı emisyonlarının 1990 yılına kıyasla 2030 yılına kadar yüzde 55 oranında azaltılması için geniş tedbirler önermişti.

Frans Timmermans, “Bu bir küresel kriz” diyerek şunları ekledi: “Küresel ısınmayı +1,5 derecede tutmak, küresel ölçekte karbon nötrlüğü ve bunu başarmak için çok daha hızlı politikaların uygulanmasını gerektiriyor.”