Küresel ısınma: Atlantik’te tropikal fırtına rekoru kırıldı

Küresel ısınmanın artmasıyla birlikte yoğunlaşacağı bilinen doğa olaylarının başında gelen tropikal fırtınaların son dönemlerde ciddi artış gösterdiği bildiriliyor.

Amerikan Ulusal Tayfun Merkezi (NHC) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yıl içinde Atlantik Okyanusu’nda meydana gelene tropikal fırtınalar veya tayfunlardaki artış dikkat çekici boyutlarda.

NHC’ye göre, Arthur, Hanna, Laura ve son olarak Eta tayfununun ardından 9-10 Kasım gecesi Theta adlı tayfun kayıtlara geçti. Açıklamada, böylelikle bu yıl içinde Atlantik’te toplam 29 tayfunun tespit edildiği belirtildi. NHC, fırtınaların saatte 62 kilometre hızı aşması durumunda bu kategoriye dahil ediyor.

EN FAZLA BU YIL

NHC’nin açıklamasında dikkat çeken nokta ise, bu yıl rekor düzeyde doğa olayının kayıtlara geçmiş olması. Normal tayfun mevsimlerinde ilk kez bu kadar çok sayıda fırtınanın kayıtlara geçtiği belirtilirken, bu sayının 30’u aşmasının çok büyük ihtimal olduğu vurgulandı. Bugüne kadar tespit edilen en kötü yıl ise 2005 idi ve toplamda 28 tropikal fırtına kayıtlara geçmişti.

Kimi tropikal fırtınaların doğal döngünün ürünü olduğu bilinse de, küresel ısınmanın okyanuslar üzerinde etkili olduğu ve doğa olaylarını tetiklediği belirtiliyor.