Irkçı ve kadın düşmanı derse tepkiler

Fas’ta bir Fransız okulunda çocuklara gösterilen ırkçı ve cinsiyetçi resimler nedeniyle tepkiler yükseliyor.

Ülkenin önemli kentlerinden Kazablanka’da bulunan bir ilkokulda dördüncü sınıf öğrencilerine gösterilen resimler tartışmaların odağında.

‘Pedagoji’ alıştırmaları esnasında gösterilen bir resimde şempanze, goril, orangutan ve bonobo maymunu ile siyahi bir kadının olduğu görülüyor. Alıştırmada öğrencilere ‘Büyük maymunlar hangileridir?’ sorusu yöneltiliyor.

Le Petit Journal gazetesinde yer alan haberde, öğrenci ebeveynlerinin ırkçı ve kadın düşmanı alıştırmaya sert tepki gösterdiği bilgisi verildi. Ebeveynlerin şikayetleri sonrasında birçok kadın derneğinin de devreye girmesi sonucu okul yönetiminin ailelerden özür dilediği öğrenildi.

Kazablanka’daki okulun bağlı olduğu ve dünya genelindeki 500’ü aşkın Fransız okulunun bağlı olduğu Fransa Yurtdışı Eğitim Ajansı (AEFE) tarafından soruşturma açıldığı duyuruldu. Soruşturma boyunca ırkçı görseli çocuklara gösteren öğretmenin ise açığa alındığı öğrenildi.

Ancak birçok kaynak, söz konusu resmin 2011 yılında Fransız Bilimler Akademisi ile Lyon Yüksek Normal Okulu adlı iki tanınmış okul tarafından kurulan LAMAP adlı vakfın çıkardığı bir ders kitabından alınma. Ve bu ders kitabının daha önce Gabon’daki yerel okullar için hazırlandığı da verilen bilgiler arasında.