Kuzey Avrupa’da radyasyon artışında Rusya ‘olağan şüpheli’

Finlandiya, Norveç ve İsveç radyoaktif artışı tespit ettiklerini açıklamasının ardından gözler Rusya’ya çevrildi. Ancak Moskova sızıntı ve arıza yaşandığını kabul etmiyor.

Avrupa’nın kuzeyinde yer alan Finlandiya, Norveç ve İsveç’te nükleer uzmanlar, bütün İskandinavya geneli ile Kuzey Kutbu’nun bazı bölgelerinde radyoaktif radyoaktivite değerlerinde artış tespit ettiklerini bildirdiler.

İlk açıklamayı yapan İsveç Radyasyon Güvenliği Kurumu geçtiğimiz hafta radyasyonun kaynağını tespit edemediklerini açıklamıştı. Ardından merkezi Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü (CTBTO) sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada radyasyon değerlerindeki artışın insanlar için tehlikeli olmadığını bildirdi.

Radyasyon artışına ilişkin bir harita yayınlayan CTBTO’ya göre artış İsveç’in üçte birini, Finlandiya’nın güney bölgelerinin yarısı ile Estonya, Letonya ve Rusya’nın kuzeybatısını etkiledi. Haritada Radyasyonun bittiği yer ise Rusya’nın St. Petersburg kenti olarak gösterildi.

RUSYA SUÇLAMALARI RET ETTİ

Artan radyason değerlerini “Cäsium 137, Cäsium 134 ve Ruthenium 103” olarak açıklayan CTBTO Genel Sekreteri Lassina Zerbo ise sızıntının nereden çıkabileceğini, ancak bunu açıklamakla yetkili olmadıklarını söyledi. Aynı şeklide Hollanda'daki Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü de tespit edilen radyonüklitlerin insan faaliyetlerinin bir eseri olarak ortaya çıktığına dikkat çekti. Enstitü bütün emarelerin Rusya’yı gösterdiğini aktardı.

Radyosun değerlerinde artışında olağan şüpheli şirket ise Rusya'nın nükleer güç işletmecisi Rosenergoatom. Rus medyasına konuşan Rosenergoatom yetkilileri ülkenin kuzeybatısında bulunan iki güç santralinde de ne sızıntı, ne de arıza gibi bir sorunun yaşanmadığını bildirdiler. Şirket yetkilileri St. Petersburg ve Murmansk’da bulanan söz konusu iki santralindeki radyasyon seviyelerinin standart olduğunu öne sürdüler.