Lav nehri saatte 700 metrelik hızla ilerliyor

La Cumbre Vieja yanardağı dördüncü haftasına girerken yanardağın kuzeyinde ikinci bir lav akışı oluştu. Bu akış, saatte 700 metrelik korkutucu bir hızla ilerliyor.

La Cumbre Vieja yanardağı 19 Eylül’de patlamaya başladı ve lavlar 600 hektarlık (1.400 dönüm) araziyi kavururken 6.000 kişiyi evlerinden çıkmaya zorladı.

3 katlı evlere kadar yükselen blokları taşıyan koninin kuzey yüzünün kısmen çökmesiyle gerçek bir lav nehrine dönüşen akıntı yolundaki her şeyi mahvetti.

Krizle ilgilenen hücre başkanı Miguel Angel Morcuende Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, çimento fabrikasının bir bölümünün alevler içinde kaldığını söyledi.

Pazartesi günü İspanya’nın La Palma adasının 3.000 kadar sakinine, yanardağdan gelen lavların bir çimento fabrikasını tahrip etmesi ve yeni zehirli gaz korkularını artırmasının ardından içeride kalmaları emredildi.

Bu durumun Kanarya Adaları takımadalarında, La Palma adasının batısındaki çimento fabrikalarının yakınında yaşayan 2500 ila 3 bin kişiyi ilgilendirdiği belirtiliyor.

Cumartesi günü, yanardağın konisinin bir kısmı çöktü ve yeni lav nehirleri yamaçlardan bir sanayi bölgesine doğru aktı. Bu akış, INVOLCAN (Kanaryalar Volkanoloji Enstitüsü) mühendislerine göre saatte 700 metrelik korkutucu bir hızla ilerliyor. 

Patlamadan kaynaklanan hasara rağmen –bin 200’den fazla bina yıkıldı– felakette şimdiye kadar ölen ya da yaralanan olmadı.