Lice'de ağaçlar iş makineleri ile kökünden sökülüyor

Hevsel Koruma Platformu Sözcüsü Vahap Işıklı, Türk devlet güçlerinin Lice'ye bağlı Dibek, Arıklı ve Karahasan mahallelerinde iş makineleri ile ağaçları kökünden söktüğünü belirtti.

Amed'in Lice ilçesine bağlı Dibek (Dêrxus), Arıklı (Huseynik) ve Karahasan mahalleleri ve bazı mezralarda 14 Nisan'da Türk ordusunun havadan ve karadan başlattığı işgalci operasyonu 3 gün sürdü. Türk askerleri gözetiminde Dibek köyünde yapılan ağaç kıyımı ise günlerdir devam ediyor. Başka kentlerden getirilen korucularla bölgedeki ağaçlar iş makinaları ile kökünden sökülüyor.

Konuya ilişkin bilgi veren Hevsel Koruma Platformu Sözcüsü Vahap Işıklı, ağaç kıyımına biran önce son verilmesi gerektiğini belirterek, ormanlara sahip çıkma çağrısında bulundu. Her yıl bahar mevsiminde Kürdistan ormanlarında ağaç kıyımı yapıldığını ve ormanların yakıldığını hatırlatan Işıklı, "Bölgede askeri operasyon başladığı zaman ilk önce ağaçları kesip ormanları yakıyorlar. Lice bölgesinde 14 Nisan günü Derxûs, Huseynik ve Karahasan'da başlayan ve 3 gün süren askeri operasyonda Derxûs köyünde ağaçlar askerlerin gözetiminde kesildi.

Cudi'den Besta'ya, Bitlis'ten Dersim'e kadar aylardır ağaçlar kesiliyor ve ormanlar yakılıyor. Platformumuz kesilen ağaç ve yakılan ormanlara ilişkin bilgi almak için Şırnak'tayken, aynı zamanda Lice'de ağaçların kesildiğine dair haberler geldi. Kürdistan'da ağaç kesilmesi ve ormanların yakılması kanayan bir yara olmaya devam ediyor" diye konuştu.

KESİLEN AĞAÇLAR SATILIYOR

Derxûs, Huseynik ve Karahasan'da ağaç kıyımının devam ettiğine dikkat çeken Işıklı, "İhale almak için yeni projeler yapmak istiyorlar. Bundan kaynaklı da ağaçları kesiyorlar. Kesilen ağaçları satıyorlar. Bu sıradan bir şey değil, tamamen savaş politikaları ile bağlı bir durumdur. Kürdistan'da askeri operasyon öncesi ve sonrasında ağaç kesimi başlıyor. Geçtiğimiz sene Lice'deki orman yangınlarını sosyal medya aracılığı ile kamuoyuna duyurduk. Tepkilerin ardından yangının söndürülmesi için sadece 2 itfaiye aracı gönderdiler.

Havadan yangına müdahale edilmesi gerekirdi fakat Kürdistan'da bu pek mümkün olmuyor. Genellikle bölge halkı kendi imkanları ile yangını söndürmeye çalışıyor ama devlet yetkilileri çoğu zaman buna da engel oluyor. Geçtiğimiz sene Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan bir raporda 19 bölgede yangın çıktığı açıklandı ama maalesef raporda günlerce devam eden Lice yangınlarına dair bir bilgi yer almadı. Buradan da anlaşılıyor ki Kürdistan doğası üzerinde özel politikalar yürütülüyor" diye konuştu.

HALKIN GEÇİM KAYNAĞI OLAN AĞAÇLARI DA KESTİLER

Bölgeye getirilen iş makineleri ile ağaçların kökünden söküldüğünü vurgulayan Işıklı konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Derxûs'da küçük bir dağ var. Dağın her iki tarafında da ağaçlar kökten sökülüyor. Bu bölgede ağaç bırakmadılar. Sadece hazineye bağlı yerler değil halkın kendi topraklarındaki ağaçlar da kesiliyor. Günlerdir bölgeye getirilen 4 iş makinesi ile ağaçlar kökünden kaldırılıyor. Hevsel Koruma Platformu ve Amed sivil kurumu olarak bölgeye gitmek istedik ama izin verilmedi. Orman yangınları ve ağaç kesimi her yıl sistematik bir şekilde yapılıyor. Bu şekilde bölgeyi insansız bırakmak istiyorlar.

6 ay önce Cudi'deki askeri operasyonların ardından ağaçlar kesildi ve kayyum eliyle bu ağaçlar satıldı. Cudi'yi ağaçsız bıraktılar. Halkın geçim kaynağı olan Menengiç ağaçları da kökten söküldü. Ormanlar hepimiz içindir ve herkesin de ormanlara sahip çıkması gerekir."