Maden ocağına karşı köylüler direnişte

Dersim’in Çemişgezek İlçesi’nde ruhsatsız olduğu belirtilen maden ocağı için sondaj kazmaya gelen şirket yetkililerine tepki gösteren köylüler, yolu kapatarak iş makinalarının girmesine izin vermedi.

Dersim'in Çemişgezek ilçesine bağlı Ekirek köyü de kurulmak istenen maden ocağı, bölge halkının tepkisini topladı. Merekler-Sekatır-Kıraçlar mıntıkasında Gökalp Maden adlı firma tarafından kurulacak olan maden ocağının maden açma ruhsatı bulunmadığı dile getirildi.  Gökalp Maden adlı firma görevlileri, sabah erken saatlerde sondaj kazmak için iş makinaları ile bölgeye geldi. 

Görevlilerin bölgeye geldiği haberini alan köylüler, toplanıp yolu keserek iş makinalarının maden sahasına geçişine izin vermedi. 

Dersim’de madene geçit vermeyeceklerini dile getiren köylülerin direnişi devam ederken Munzur Koruma Kurulu ve Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ortak bir yazılı açıklama yayımladı.

‘İKTİDAR RANTI TERCİH EDİYOR’

Her gün Türkiye’deki doğa talanına ilişkin haberler alındığı belirtilen açıklamada, “Pülümür Vadisi’nde öldürülen dağ keçisi, Hozat-Hoşan Gölet Projesi, Pülümür Nehrine verilen elektrikle öldürülen binlerce balık, ardından Dersim-Çemişgezek ilçesi Ekirek (Gözlüçayır) köyü Merekler-Sekatır-Kıraçlar mıntıkasında bugün maden arama çalışmaları başlatılmak istenmiştir. Gökalp Maden şirketine ait iş makinalarının çalışmaya başlamasıyla haberdar olan köylüler duruma tepki göstermiş ve alana giderek engel olmuşlardır” denildi.

Açıklamada son olarak,  “Yaşam alanlarına sahip çıkan Çemişgezek Ekirek köyü haklının yanındayız ve herkesi bu haklı ve meşru direnişlerinin yanında olmaya çağırıyoruz” denildi.