Maxmur Halk Meclisi: Şüpheli ölümlerden KDP sorumlu

Maxmur Mülteci Kampı Demokratik Halk Meclisi, iki kamp sakininin tutukluluk sırasında şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiğini belirterek, bu ölümlerden KDP’nin sorumlu olduğunu belirtti.

Maxmur Demokratik Halk Meclisi, şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Metin Adugit ve Haci Heyder Derhini’ye ilişkin bir basın açıklaması düzenledi.

Meclis, biri cezaevinde, biri gözaltında yaşanan ölümleri kınadı.

Meclis Eşbaşkanı Heci Kaçan tarafından okunan basın açıklamasında, kampa yönelik kuşatma ve tehdit düzeyinin arttığına dikkat çekildi.

Kaçan, son aylarda aralarında genç kadınların da olduğu onlarca işçi ve öğrencinin KDP tarafından gözaltına alınarak uzun süre tutuklu kaldığını hatırlattı.

ZEHİR ŞÜPHESİ

Kaçan, kamp sakinlerine yönelik bu yaklaşımı “ahlakdışı” olarak nitelerken, şunları ifade etti:

“Bundan yaklaşık iki ay önce, Haci Heyder Derhini 54 gün cezaevinde kaldıktan sonra, sağlık durumu ağırlaşmış bir şekilde bırakıldı.  Tutuklanmadan önce sağlık durumu iyiydi ve hasta değildi. Bırakıldıktan bir hafta sonra ani bir rahatsızlıkla hayatını kaybetti.  Doktorların ve aynı zamanda Heci Heyder’in ölümünden önce anlattığına göre, bu yurttaşımıza cezaevinde zehir verilmiş ve öyle bırakılmış.

Aynı şekilde Metin Adugit isimli yurttaşımız 7 Kasım 2020’de Hewlêr’de KDP asayişi tarafından gözaltına alındı, üç gün sonra 10 Kasım 2020’de şüpheli bir şekilde kalp krizi geçirerek öldüğü ortaya çıktı.”

Adugit’in ölüm haberinin ise eşi ve çocuklarına iki ay sonra bildirildiğine dikkat çeken Kaçan, “Bu insani ahlaktan uzak, insanlık vicdanından yoksun, hiçbir uluslararası kanunda örneği olmayan bir yaklaşımdır” dedi.

Bunun aynı zamanda Kürdistan Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu, İnsan Hakları Örgütleri, Kızılhaç ve Birleşmiş Milletler açısından utanç verici olduğunu da belirten Kaçan, “Her ne kadar KDP bu yurttaşlarımızın ölümünden sorumlu olsa da sözü edilen güçler de bu şüpheli ölümlerde sorumluluk sahibidirler” vurgusunda bulundu.

Halk Meclisi, adil, tarafsız ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesini ve ölümlerde sorumluluğu olanların yargılanmasını istedi. Halk Meclisi ayrıca BM ve yerel güçlerden KDP’nin insanlığa aykırı davranışları ve kamp sakinleri üzerindeki baskılarına “dur” demesini istedi.