Mezopotamya Ekoloji Hareketi: Doğa talanını durdurun

Türk ordusunun Amed’in Lice ilçesinde düzenlediği operasyonda ağaç kesmesine tepki gösteren Mezopotamya Ekoloji Hareketi, “Lice’de ağaç kesimlerini durdurun” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Mezopotamya Ekoloji Hareketi, “Ülkemizde orman yangınlarından ötürü yok olan ormanlar gün be gün artış gösterirken, ek olarak yürürlükte olan endüstriyel plantasyon uygulamalarından ötürü eldeki veriler yıldan yıla ormansızlaştığımızın açıkça göstergesidir. Bununla beraber alınmayan tedbirlerden, yangın sürecinde olan müdahaledeki eksikliklere kadar tartışılırken, bugün ülkenin dört bir yanında, doğa talanına dayanan maden aramaları, barajlar, HES ve JES gibi uygulamalar sonucu da binlerce ağaç kesilmektedir” dedi.

Türk ordusunun operasyon düzenlediği bölgelerde öncesi ve sonrasında yangınlar çıktığı ya da ağaç kesildiğinin artık gözle görülebilen bir gerçeklik olarak durduğuna dikkat çekilen açıklamada şunlar belirtildi: “Sadece geçen yaz itibariyle Şırnak’ta çıkan askeri operasyonlar sonucu Cudi’deki ormanlar günlerce yanarken, herhangi bir müdahale olduğu görülmezken, aynı alanda yüzlerce ağacın kesildiği, kamyonlarla taşınıp satıldığı görülmüştür.

Ve Lice’de aynı süreçte üç gün boyunca ormanlar yanarken, yangına ancak ikinci günde müdahale edilmiştir, bunun yanında havadan müdahale gerekirken, sadece itfaiye ile yangına müdahale edilmiş ve bu sebeple yangınların tekrardan çıkmasına yol açmıştır. Yine müdahaledeki eksiklikler kendisini Siirt’te, Mardin’de yanan ormanların müdahalesi sırasında göstermiştir.

Ve müdahalelerin kendisi bu kadar sorunluyken, önceki günden beri Lice’de sabah saatlerinde başlayan askeri operasyon sırasında, Dibek, Hüseyni ve Pena kırsalındaki köylerde yaşayan yerel halkın aktardığına göre ağaç kesiminin başladığı öğrenilmiştir. Yerel halktan alınan bilgilere göre köylülere ait onlarca ağacın kesildiği ve kamyonlarla alandan taşındığı ortaya çıkmıştır.

Günden güne iklim krizinin kendini hissettirdiği bir zamanda, tüm dünya iklim krizinin etkilerini azaltmayı tartışırken, ülkemizde binlerce ağacın kesilmesi sonucu ormanların yok edilmesi, ya da yangınlarla yok olması tehlikeli bir gidişatı göstermektedir.

Son olarak yanan yok edilen her orman, ya da kesilen, yanan tek bir ağacın kendisi yok olan nefesimiz iken, orman ekosistemindeki yaşayan canlıların yok edilmesi anlamına gelmekte ve bir tükenişi yaşadığımızı göstermektedir. Bu sebeple tek bir ağaçtan dahi vazgeçecek bir lüksümüz yoktur.”