Nemli alanlar ormanlardan üç kat daha hızlı yok oluyor

Akdeniz sulak alanlarının korunmasına yönelik araştırma enstitüsü Tour du Valat, iklim değişikliği karşısında değerli ekosistemler olan sulak alanların "ormanlardan üç kat daha hızlı yok olduğu” uyarısında bulundu.

Provence gazetesine bir mülakat veren Tour du Valat Müdürü, küresel nemli alanlar günü arifesinde alarm zili çaldı.

Jean Jalbert, “"Amazon yağmur ormanları hakkında çok konuşuyoruz, bu dramatik ama sulak alanlar üç kat daha hızlı yok oluyor ve bu pek çok insanı etkilemiyor gibi görünüyor” dedi.

Jalbert, nemli alanların yeryüzündeki en üretken ekosistemler olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle tehlikenin çok büyük olduğunun altını çizdi.

Nemli alanların, kapladığı alanlar çok sınırlı olsa da, besin zincirinin temelindeki tüm yaşamı ürettiğini kaydeden Jalbert, uzun süredir hastalıkların yayılması ile ilişkili olarak ele alınan bu alanların geniş ölçüde yok edildiğini söyledi.

Jalbert, "Ancak bunlar ortadan kalktıkça, bu alanların özellikle iklim değişikliği açısından kesinlikle kritik bir rol oynadığını anlıyoruz" dedikten sonra, nemli alanları “iklimsel amortisörler” olarak nitelendirdi.

2 Şubat Dünya Nemli Alanlar Günü’nde 1971’de nemli alanlara ilişkin imzalanan uluslararası bir sözleşme olan “Ramsar Konvansiyonu” kutlanıyor.