Oxfam uyardı: 263 milyon kişi aşırı yoksulluğa düşebilir

Açlık ve yoksulluğa karşı küresel hareket Oxfam, eğer hemen radikal tedbirler alınmazsa 2022 yılında 260 milyonu aşkın kişinin aşırı yoksulluğa düşebileceği konusunda uyardı.

Oxfam, koronavirüs, küresek eşitsizliklerin büyümesi, gıda fiyatlarındaki artış, Ukrayna savaşı gibi mevcut dünya konjonktürünün, sadece 2022 yılında 263 milyon kişiyi aşırı yoksulluk içerisine düşürebileceğini belirtti.

Aşırı yoksulluk, günde 1,90 doların altında yaşayanlar için kullanılıyor. “Önce kriz, sonra felaket” başlığını taşıyan Oxfam raporunda, Dünya Bankası’nın verilerine dayanarak tahminler yapılıyor.

Dünya Bankası’nın önceki tahminlerine göre Covid-19 ve eşitsizliklerin derinleşmesi 2022 yılında 198 milyon yeni yoksul yarattı. Böylece son 20 yıllık eğilim tersine döndü.

Oxfam bundan böyle sadece gıda fiyatlarındaki artışın tek başına 65 milyon kişiyi aşırı yoksulluğa iteceğini belirtiyor.

Oxfam International Genel Müdürü Gabriela Bucher, "Hemen sert önlemler alınmazsa, en büyük aşırı yoksulluk ve acı dalgalarından birini görebiliriz" diye uyardı.

Bucher,  "bu ürkütücü ihtimalin, trilyonlarca doların bu felaketi önleme niyeti olmayan bir avuç güçlü kişinin tekelinde olması ile daha skandal bir durumu” ifade ettiğini kaydetti.

Yoğun beslenme krizi, zaten doğu Afrika, Sahel, Yemen ve Suriye’de ağır bir şekilde açlık ve yoksulluk çeken milyonlarca kişiyi tehdit ediyor.

Oxfam raporu ayrıca birçok hükümetin iflasın eşiğinde olduğunu ve alacaklılarına geri ödeme yapabilmek, gıda ve yakıt ithal etmek için kamu harcamalarını büyük ölçüde kısmak zorunda kaldığına dikkat çekiyor.

ZENGİLERE VERGİ UYGULANSIN

2022'de dünyanın en fakir ülkeleri, borçlarını ödemeye 43 milyar dolar harcamak zorunda kalacak. Oysa bu miktarın gıda ithalatını finanse etmek için kullanılabilirdi.

Oxfam, aşırı eşitsizlik krizine karşı koymak için sürdürülebilir ve adil bir toparlanmayı finanse etmek amacıyla, vergi uygulaması talep ediyor.  Raporda Arjantin'de "milyonerler vergisi" olarak adlandırılan ve yaklaşık 2, 4 milyar dolar toplayan bir kereye mahsus olağanüstü vergi uygulaması örnek olarak gösteriliyor.

Oxfam ayrıca, tüm sektörlerdeki büyük şirketlerin beklenmedik kârlarının bir kısmını elde etmek için aşırı kâr vergisi getirerek krizin yarattığı kârlara son verilmesi çağrısında bulunuyor. Örgüt, düşük gelirli ülkelerin borçlarının silinmesini de istiyor.