Rapor: 2035’e kadar insanların yarısından fazlası obez olacak!

Dünya Obezite Federasyonu tarafından hazırlanan yıllık rapora göre 2035 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlası obez olacak.

Dünya Obezite Federasyonu tarafından yayınlanan yıllık raporda alarm veriyor.

Eğer hükümetler, obezite eğilimine karşı koyacak tedbirler almazsa 3035 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazla obez olacak. Mevcut durumda 2,6 milyon insan obez durumda ve dünya nüfusunun yüzde 38’ini temsil ediyor.

Eğilim bu şekilde devam ederse, 12 yıl içinde obez insanların sayısı 4 milyar kişiyi aşacak.

Birçok faktörün etkili olacağı tahmininde bulunuyor: iklim aciliyeti, Covid-19 bağlantılı evde kalma tedbirleri, kimyasal kirleticiler, sağlıksız gıdaların bileşimi ve teşviki ile gıda endüstrisinin davranışları.

Obezite artışı, başta yoksul ülkeler olmak üzere çok sayıda ülkeyi ilgilendiriyor. Yoksul ülkeler aynı zamanda bu hastalıkla mücadeleye en az hazırlıklı olan ülkeler olarak öne çıkıyor.

Gelecek yıllarda en güçlü artışın yaşanacağı on ülkenin dokuzunun düşük veya orta gelirli Afrika ve Asya ülkeleri olduğu kaydedildi.

Federasyonun başkanı profesör Louise Baur’a göre bu rapor açık bir uyarı niteliğinde. Baur, “Bugün obeziteye yönelmezsek, gelecekte ağır etkileriyle karşı karşıya kalacağız.”

Baur, "Obezite oranlarının çocuklar ve ergenler arasında daha hızlı artması özellikle endişe verici" diye uyardı.

Federasyon, hükümetlerden uluslararası bir yanıt çerçevesinde koordineli tedbirler almasını istiyor.

Bu kapsamda birçok öneri yapıldı: “Bir vergilendirme sistemi; yağ, tuz veya şeker oranı yüksek gıdaların pazarlanmasına ilişkin kısıtlamalar; paketlerin önünün etiketlenmesi ve okullarda sağlıklı gıdaların sağlanması.

Özellikle obezitenin küresel maliyetinin de 2019'da 1,96 milyar dolardan 2035'te 4,32 milyar dolara fırlaması bekleniyor. Bu da küresel GSYİH'nın yüzde 3'üne tekabül edecek.