Remy Pagani: Erdoğan’ın yaptığı yayılmacılıktır, geri çekilmeli

Hewlêr’e giden Uluslararası Barış Heyeti içerisinde yer alan Cenevre eski Belediye Başkanı Remy Pagani, Türk devletinin yayılmacılığı karşısındaki sessizliğe tepki göstererek, Türk devletini Güney Kürdistan’dan çekilmeye çağırdı.

Remy Pagani, kendi anlatımıyla 50 yıldır aktivistlik yapıyor. Kapitalizm ve nükleer karşıtı mücadelede yer alırken, kendisini “radikal sol”da görüyor.

Aynı zamanda 20 yıldır sendikal faaliyetlerde bulunan Pagani, 15 yıldır milletvekili ve 13 yıldır Cenevre kent yürütmesinde yer alıyor. 2009, 2012 ve 2017’de ayrıca Cenevre Belediye Başkanı oldu.

Kürtlerle 10 yıl önce ilişkilerinin yoğunlaştığını ifade eden Pagani, “Bugün buraya geldim. Çünkü Erdoğan’ın azar azar tırtıklaması karşısında kurşun dökülmüş gibi sessizlik var. Bu bir yayılmadır. Haklı bir çatışma değil. Uluslararası hukuk nezdinde gerekçelendirilemez. Akdeniz kıyılarında da bunu yapmaya çalışıyor. Ben buraya bilgi edinmek, Kürtlere ve Kürdistan sakinlerin ‘bir masa etrafında oturup tartışmalarını’ söylemek için geldim. Tartışmak belki savaştan daha zordur ama savaş da başladı mı bitmez” dedi.

ERDOĞAN GERİ ÇEKİLMELİ

Pagani, Türk devletinin işgal saldırıları konusunda, “Öncelikle şunu söylemek istiyorum; ben güçlü olanın yasasının karşısındayım, hukuktan yanayım. Hukuk, Erdoğan’a uluslararası toplum tarafından karar verilen sınırlara saygı duymayı dayatıyor. Uluslararası toplumda kabul görmesi için geri çekilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

BM’YE ÇAĞRI

Pagani, “NATO ve Avrupa uluslarının bu durumu hoş görmesi gerçekten şaşırtıcı” diye eklerken, Birleşmiş Milletler’e de çağrıda bulunarak bir tedbir geliştirmesini ve “diyalog için masa” kurmasını istedi.

İSVİÇRE MODELİ

İsviçre örneğini de veren Pagani, “İsviçre’de dört dil kullanıyoruz. 27 kantonumuz var ve birlikte yaşayabiliyoruz. Kürdistan ve Irak’ta da çatışmanın çözülmesi ve istikrarın sağlanması mümkün. Herkesin barış içinde yaşayabilmesi için çok çaba gerekiyor. Adalet, demokrasi, barış ve özgürlüğün birlikte yürümesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Cenevre Belediye Başkanı, çözüm konusunda kendi kaderini tayin hakkına vurgu yaptı:

“Halkların kendi kaderini tayin hakkının savunmak amacıyla dünyanın birçok yerine gittim. Katalan halkının kendi kaderini tayin etme hakkı var. İsviçre’de Jura halkı var. Ben gençken Jura kantonunun özerkliği için etkinliklere gidiyordum. Sonra bir oylama yapıldı ve bugün seçimlerle meşruiyet kazanmış bir kanton var (1978’de Bern kantonundan ayrılarak Jura Cumhuriyeti ve Kantonu olarak kuruldu). İsviçre’de geçen yüzyılın sonunda yaptığımız en iyi şey bu.”