Sahel bölgesinde açlık tehlikesi: BM özel temsilci atadı

BM, açlık sorununun giderek ağırlaştığı Afrika’nın Sahel bölgesindeki krizi yönetebilmek için özel bir temsilci atandığını duyurdu.

Afrika’yı batıdan doğuya doğru geçen Sahel bölgesindeki ülkelerde açlık tehlikesi her geçen gün artıyor. Aralarında Mali, Burkina Faso ve Nijer’in de olduğu 17 bölge ülkesinde on milyonlarca kişi tehdit altında.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, önlem alınmaması halinde en az 24 milyon kişi doğrudan açlıkla karşı karşıya kalacak.

Bölgedeki açlık sorunuyla mücadele için önlemlerin ise BM’nin bir özel temsilcisi aracılığıyla koordine edilmesine karar verildi. BM’den yapılan açıklamada, daha önce BM Kalkınma Programı PNUD’da görevli olan Abdoulaye Mar Dieye, özel temsilci olarak atandı.

BM’nin özel temsilci atama kararı, birçok Batı Afrika ülkesinin de yer aldığı Sahel bölgesindeki açlığa ilişin yapılan çağrılar ardından geldi. Batı Afrika ve Sahel Kulübü adlı sivil toplum kuruluşunun yaptığı değerlendirmede, bölgede en az 16,7 milyon kişinin gıda yardımına muhtaç olduğu duyurulmuştu. Bu kişilerin 9,2 milyon kadarı Nijerya’da yaşıyor.

Kuruluşun açıklamasında, acilen harekete geçilmemesi durumunda 2021’de bölgede büyük bir gıda ve beslenme krizi yaşanabilir.