Savaş nedeniyle gıda ve yem fiyatlarında büyük artış bekleniyor

BM’nin gıda programı, Ukrayna'da yaşanan savaş nedeniyle gıda ve yem fiyatlarının yüzde 8 ile yüzde 20 arasında artabileceğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bugün açıkladığı raporda, gıda ve yem fiyatlarının yüzde 8 ile yüzde 20 arasında aratabileceği belirtildi. Raporda artış nedeniyle yetersiz beslenme ile karşı karşıya kalan insanların sayısını da artırabileceğini kaydetti.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan FAO Genel Direktörü Qu Dongyu, "Temel gıda ürünleri ihracatında bu iki önemli ülkenin tarımsal faaliyetlerinde oluşabilecek aksaklıklar, dünya genelinde gıda güvensizliğini ciddi olarak artıracak" dedi.

Dünyada buğday ihraç eden ülkeler arasında Rusya ilk, Ukrayna ise beşinci sırada yer alıyor. Dünyada arpa arzının yüzde 19'u Ukrayna ve Rusya tarafından karşılanıyor. Dünyadaki buğday arzının yüzde 14'ünü karşılayan bu iki ülke, mısır arzının ise yüzde 4'ünü tedarik ediyor. Dünyadaki toplam tahıl ihracatının üçte birinden fazlası bu iki ülke tarafından yapılıyor.