Sibirya’daki jeolojik motiflerin sırrı çözülemiyor

Sibirya’da NASA uydularınca gözlenen ve yılın belirli dönemlerinde daha da belirginleşen yivli çizgilerin gizemi çözülebilmiş değil.

Rusya’nın Sibirya bölgesindeki Markha ırmağı civarında görülen yivli çizgiler, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’ya ait Landsat 8 adlı uydu tarafından tespit edildi.

Earth Observatory’nin internet sitesinde yayınlanan uydu fotoğraflarında Markha nehrinin her iki kıyısındaki katmanlar halindeki çizgiler dikkat çekiyor. Bu çizgilerin yivli oldukları ve kimi yerlerde dairesel olabildikleri anlaşılıyor.

Çizgilerin bazı yerlerde daha koyu bazı yerlerde ise açık oldukları belirlenirken, yılın her döneminde görülmeleri de dikkat çekiyor. Yivli çizgilerin özellikle kış aylarında kar altında daha net görülmeleri de ilginç bulunuyor.

ÇÖZÜLME-DONMA DÖNGÜSÜNÜN ÜRÜNÜ MÜ?

NASA’ya bağlı bilim insanları, bu oluşumların başlıca nedeninin Sibirya’da yılın büyük bir bölümünde görülen donmaya rağmen her yıl gerçekleşen buz çözülmeleri olabileceğini savunuyor. Bilim insanları, çözülmelerden sonra yeniden donma neticesinde yer yüzeyindeki toprak ve taşların çekilmeleri sonucu çizgili veya dairesel motiflerin oluştuğunu düşünüyor.

Bu motiflerin nedenleri arasında milyonlarca yıldan bu yana süren erozyonlar da gösteriliyor. Amerikan jeologlardan Thomas Crafford’a göre, Sibirya’da gördüklerinin kimi kayalıklarda görülen motiflere benzediğinin altını çiziyor.