Sri Lanka plajları plastik çöplerle doldu

Sri Lanka’da konteynır taşıyıcısında 9 gün önce çıkan yangın ardından ülke tarihinin en büyük deniz kirliliği ile karşı karşıya.

Sri Lanka’da Colombo açıklarında 9 gün önce konteynır taşıyıcısında bir yangın meydana gelmişti. Yangın ardından bölgedeki deniz tarihinin en büyük plastik kirliliği ile karşı karşıya.

Bir çevre yetkilisi yaptığı açıklamada yangın ardından ülke plajlarının büyük bir bölümünün tarihinin en büyük plastik kirliliğini yaşadığını belirtti.

Yetkililer, balıkçılara yanan konteynır taşıyıcısı MVX-Press Pearl çevresindeki 80 kilometrede avlanma yasağı da getirdi. Singapur’a kayıtlı konteynır taşıyıcısı 9 gündür yanıyor, bu da çok ciddi bir ekolojik afet olarak nitelendiriliyor, ayrıcı tanlarca yakıt da Hint Okyanusu’na şu anda yayılıyor.

Uluslararası bir operasyon, denizi temizleme çalışması yürütürken, kıyılar tonlarca plastikle kaplanmış bir durumda.

Yetkililer konteynır taşıyıcısının plastik ile dolu 28 konteynır taşıdığını aktardı. Bu konteynırlardan 8’inin suya düştüğü de belirtiliyor.

Deniz koruma kurumundan Dharshani Lahandapura, “Bu tarihi bir plaj kirlenmesi” dedi.

Plajların yanı sıra derin olmayan ve birçok deniz canlısının yaşadığı doğal ortamı da plastik ve yakıt kirliği ciddi bir şekilde tehdit ediyor. 9 gündür yanan konteynır taşıyıcısının 186 metre uzunlukta olduğu ve parçalanması durumunda da bütün yakıtın denize dökülmesi durumu da endişe verici olarak değerlendiriliyor.