Suriye’de 12 milyon kişi kuraklıktan etkilenebilir

Uluslararası yardım kuruluşları tarafından hazırlanan bir rapora göre yaşanan kuraklık nedeniyle Suriye’de 12 milyondan fazla kişi içme suyu ve elektrikten yoksun kalabilir.

Son 70 yılın en kurak yazının yaşandığı Suriye’de faaliyet gösteren 13 uluslararası yardım kuruluşu bir rapor yayınlayarak ülkede içme suyu ve enerji sorunu konusunda uyarılarda bulundu. 

Raporda kuraklık nedeniyle tarım alanlarına yeterli sulama yapılamadığı ve Irak ve Suriye’de barajlardaki su seviyesinin düşmesi nedeniyle elektrik sağlanması konusunda sıkıntılar yaşanabileceği belirtti.  

Yardım kuruluşları konusunda açıklama yapan Norveç Mülteci Konseyi’nin Suriye temsilcisi Carsten Hansen, milyonlarca Suriyeli ve Iraklı için su ve gıda üretimi konusundaki krizin kapıda olduğunu söyledi. Halihazırda yüzbinlerce Iraklının Suriye’de mülteci konumunda olduğunu hatırlatan Hansen, “Gelmekte olan su krizi yakın bir dönemde daha fazla insanların yerlerinden edilmesine neden olabilir” dedi. 

Kuzey Suriye’deki iki barajdaki su seviyelerinin düşmesinin 3 milyon insanın enerji ihtiyacını direkt olarak etkileyeceğine dikkat çeken Hansen, su kıtlığının bazı hastalıkların da yayılmasına neden olabileceğini anlattı. 

Irak’ta da son 40 yılda görülen en kurak dönemin de en az 7 milyon kadar insanı direkt olarak etkileyebileceği ifade ediliyor. 

Yardım kuruluşları Ninova vilayetindeki buğday üretiminin yüzde 70 oranında azalacağını tahmin ediyor. Güney Kürdistan’da ise bu oran yüzde 50 olarak belirtiliyor. 

Mercy Corps, CARE ve War Child gibi organizasyonların yer aldığı yardım kuruluşları bölgesel idarelere çağrıda bulunarak su krizi için acil önlemler alınması gerektiğini ifade etti.