Temassız Amazon kabilesinin bilinen son üyesi öldü

Yerli erkek en az 26 yıldır yalnız yaşıyordu ve iletişim girişimlerini defalarca reddetti.

Brezilya'nın ulusal Yerli ajansı FUNAI, izole bir Amazon kabilesinin hayatta kalan son üyesinin bu ay öldüğünü duyurdu.

Brezilya'da “The Man of the Hole (Deliğin adamı)” olarak bilinen , 1980'lerde ve 90'larda kabilesinin geri kalanının çiftlik sahipleri ve diğer kabileler tarafından saldırılarda öldürülmesinden sonra yaklaşık 30 yıl yalnız yaşadı. Brezilya hükümeti onu 26 yıl boyunca izledi ve iletişim girişimlerini defalarca reddettiğini söyledi.

Brezilya'nın Yerli ajansı, izole kabileleri çevreleyen bölgelere erişimi kısıtlar ve yerlerini izlemek ve gereksiz yere temasa geçmelerini önlemek için hareketlerini periyodik olarak takip eder.

Brezilya'daki diğer izole kabileler de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Orta-batı Brezilya'daki Piripkura kabilesinin bilinen üç üyesi var.

Yerli erkeğin cesedi batı Brezilya'da bulundu; hükümetin rutin bir izleme ziyareti sırasında bir kulübede hamakta yatıyordu. Hükümet, herhangi bir şiddet veya mücadele belirtisi olmadığını söyledi.

Brezilya'nın Yerli ajansı yaptığı açıklamada, "Yerlinin kaybına derinden üzüldüğünü ve bildiklerimize dayanarak ölümünün doğal nedenlerle gerçekleştiğini" söyledi.

Kabilesi ve etnik kökeni bilinmeyen erkek, evlerinin ortasına kazdığı dokuz metrelik hendeklerden dolayı çukurun adamı olarak adlandırıldı. Deliklerin nedeni bilinmiyor, ancak bazı Yerli uzmanlar, bunların dini bir amaca hizmet etmiş olabileceğini söylüyor.

Hükümetin Yerli ajansı tarafından 2018'de çekilen nadir bir video, erkeği yarı çıplak ve bir ağacı keserken gösteriyor.

Brezilya hükümeti ve sivil toplum kuruluşları tarafından izlenen birkaç azalan, izole kabileden biriydi ve Amazon'un gelişimine karşı bir direniş sembolü olarak kabul edildi.

Brezilya, hükümet rakamlarına göre, diğer herhangi bir ülkeden daha fazla, bilinen 115 izole kabileye ev sahipliği yapıyor. Yerli kültürler uzmanı Antenor Vaz'ın 2019 raporuna göre, madencilik ve ağaç kesme projeleri Amazon'u yuttukça, Güney Amerika'da tecrit edilen kabilelerin sayısı iki katına çıktı.

Yağmur ormanlarını iş için açma sözü veren Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yönetiminde, Amazon ormanlarının yok edilmesi, 2021'de 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu sonuçlar, delikteki adamın hayatını şekillendirdi. Brezilya Yerli ajansı, kabilesini öldüren katliamlardan kaçtıktan sonra, 2009'da topraklarında varlığını protesto eden çiftçilerin saldırısından da sağ kurtulduğunu söyledi.