Efrîn’in doğası ve kaynakları tehdit altında

Türk devleti işgal ettiği Efrîn’de sadece insan yaşamı ve insan haklarını değil, aynı zamanda doğayı da tehdit ediyor. Zeytinler çalınıyor, talan ediliyor, ağaçlar dozerlerle köklerinden sökülüyor.

Türk devletinin 20 Ocak’ta Efrîn’e yönelik başlattığı saldırılar ve 18 Mart’taki işgalinden bu yana bölgede sistematik bir şekilde savaş suçları işleniyor.

Ankara rejimi ve örgütlediği çeteler, bölge sakinleri üzerine terör estiriyor, başka yerlerden getirdiği çete aileleri ile bölgenin demografini değiştiriyor, yerli halka ait mallara el konuluyor, siviller kaçılıyor, işkence görüyor, infaz ediliyor.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Haklarını İzleme Örgütü HRW tarafından yıl içinde yayınlanan raporlarda da bu savaş suçlarına dikkat çekildi.

Ankara rejiminin saldırıları sadece siviller ve sivil alt yapılarla sınırlı değil, bölge sakinlerinin geçim kaynakları ve bölgenin doğası da saldırı altında bulunuyor.

Özellikle temel geçim kaynaklarından biri olan zeytinlikler gasp ediliyor, ağaçlar kesiliyor, ürünler kaçırılıyor.

Kısa bir süre önce Ankara rejiminin çetelerle bir anlaşma yaparak, bölgenin zenginliklerini bölge ülkeleri ve Avrupa ülkelerine pazarlamayı planladığı da ortaya çıkmıştı.

Son olarak Efrîn’den bir yerel kaynağın telefonuyla çektiği görüntüler, ağaç katliamını gözler önüne serdi.

Doğa katliamının faili yine Ankara rejimi. Yer ise Reco ilçesine bağlı Maseka bölgesi. Görüntülerde zeytin ağaçlarının dozerlerle söküldüğü görülüyor.