‘Türk devleti Kürdistan’ın ekosistemi için bir felaket’

Süleymaniye Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Çevre Uzmanı ve Dr. Mihemed Genawi, Türk devletinin Kürdistan’ın ekosistemi açısından bir felaket olduğu tepkisinde bulundu.

RojNews’in haberine göre Türk devleti, KDP güçlerinin gözetimi altında Dola Saxan ve Zaxo’ya bağlı Şeşdaran bölgelerinde yoğun bir şekilde ağaç kıyımı yapıyor.

Kürdistan’ın Rojava ve Kuzey parçasında da benzer, doğa düşmanı faaliyetler sistematik bir şekilde sürdürülüyor.

Kürdistan Yeşiller Partisi, Türk devleti’nin sadece Behdinan bölgesinde yaşlı 3 milyon ağacı kestiği tepkisinde bulunuyor.

RojNews’e konuşan Süleymaniye Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Çevre Uzmanı ve Dr. Mihemed Genawi, geçmişte Saddam Hüseyin rejiminin de Türk devleti ile benzer pratiklerde bulunduğunu hatırlattı.

Genawi, “Bu iş geçmişte Saddam rejimi tarafından yapılıyordu. Su kaynaklarını kurutuyor ve köyleri yakıyordu. Şu anda da Türk devleti doğayı ve yaşamı yok etmek için ağaçları kesiyor. Bu tehlikeli bir politikadır ve Kürdistan’ı kötü etkiler. Ama bu etki yarın Türkiye’de de olacak çünkü doğanın böyle bir sistemi var” dedi.

Genawi, “Türkiye’nin yaptığı çevre, tarih ve kültür açısından bir felakettir. Orada yaşayan insanların kendi doğal sistemleri var. Bu sistem binlerce yılın ürünüdür. Oranın kendine özgü bir hal alan kültürü, dili ve tarihi yok ediliyor” diye ekledi.

“Doğa herkesi ilgilendiriyor, hepimizin sorumluluğu tüm düzeylerde bir tutum sahibi olmaktır” diyen Genawi, şöyle devam etti:

“Türkiye doğa suçu işliyor ve cezalandırılması gerekmektedir. En azından kestiği ağaçların yerine yenilerini dikmeye mecbur bırakılmalıdır. Türkiye doğayı talan ediyor ve bu her açıdan bir felakettir. Bu nedenle yurttaşları, kurumları, bakanlıkları, Bölge ile Irak hükümetlerini ve uluslararası kamuoyunu doğanın korunmasına aktif olarak katılmaya çağırıyoruz.”