Türk devletinin doğa katliamı protesto edildi

Şırnak'taki kadın örgütleri, Türk devletinin Kürdistan dağlarını yakarak oluşturduğu çevre kirliliği ve yaptığı HES’lerle gelişen doğa talanı protesto etti.

Faşist Türk devletini Kürdistan dağlarını yakmasıyla artan çevre kirliliği ve yaptığı HES’lerle oluşan doğa talanına karşı Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Kadın Meclisi, "Em xwe diparêzin" kampanyası çerçevesinde basın açıklaması düzenledi. Şırnak'ın Bahçelievler Mahallesi’nde yapılan açıklamaya kadınlar, “Em xwe diparêzin” önlüklerinin giyildi. Açıklamaya, HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, TJA aktivistleri ve birçok kadın katıldı.

Açıklamada konuşan TJA aktivisti Emine İnan, yıllardır Kürdistan topraklarında katliamlar yaşandığına vurgu yaptı. Kürdistan topraklarının sömürülmeye çalışıldığına vurgu yapan İnan, "Biz kadınların katliam ve talana karşı mücadelesi devam edecek. Aylarca Cudi, Gabar ve Besta bölgelerimizde yangınlar yaşandı ve yetkililer herhangi bir şey yapmadı" dedi.

‘SALDIRILARA KARŞI SESSİZ KALMAYALIM’

Doğa katliamlarının kadına yönelik saldırılardan bağımsız olmadığını ifade eden İnan, kadınların doğayla olan bağının koparılmak istendiğine işaret etti. İnan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kürdistan bölgelerimizde barajlar ve HES yapılıyor. Bunların hepsi sıradan ve tesadüf olaylar değil. Bu saldırılar ile doğamızı ve yaşam alanlarımız yok etmek istiyorlar. Doğaya yönelik katliam ve yangınlar kadına yönelik saldırılardır. Biz kadınlar doğamıza ve toprağımıza sahip çıkıyoruz. Biz kültürünüzün ve doğamızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Dün, bugün nasıl doğamıza sahip çıktıysak yarın da doğamıza ve tarihimize sahip çıkacağız. Botanlı kadınlar olarak sesleniyoruz; Bizler doğa talanına karşı sesimizi yükseltiyoruz ve tarihimize sahip çıkıyoruz. Doğamızın etrafında çember olalım ve bu saldırılar karşısında sessiz kalmayalım" çağrısı yaptı.

Açıklama, "Em xwe diparêzin" sloganı ve fidan dikimi ile sona erdi.