UNESCO’dan eski Musul’u canlandırmak için 110 milyon dolar

DAİŞ çeteleri ile yaşanan savaşta yıkıma uğrayan Musul’da sembolik birçok yapının restorasyonu için çalışmalar sürüyor. UNESCO, eski Musul mahallesini yeniden canlandırmak için 110 milyon dolarlık bütçe oluşturdu.

Musul’u yeniden canlandırmak amacıyla eski minarenin gölgesinde camiler, kiliseler ve asırlık evler yeniden inşa ediliyor.

Eski mahalle, dolambaçlı sokakları ile DAİŞ çetelerinin Musul’da çekildiği son alandı. Burada yaşanan şiddetli çatışmalar ve ağır bir yıkım ardından 2017 yazında DAİŞ çeteleri çıkarılmıştı.

Çatışmalarda El Nuri Camisi’nin El Hadba adıyla bilinen 850 yıllık minaresinin sadece temelleri sağlam kalmıştı. Bu minare Musul’un sembolü olarak görülüyordu.

UNESCO “Musul’un ruhunu yeniden yaşatmak” adlı girişimi ile yeniden inşa projesi oluşturdu. Proje özellikle Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor.

56 bin ton moloz temizlendikten sonra El Hadba minaresinin yeniden inşa çalışması mart ortasında başlayacak. Caminin yeniden inşa çalışmalarına da bu yaz start verilecek. Restorasyonun 2023’te tamamlanması öngörülüyor.

Ocak ayında yetkililer yer altında 12’nci yüzyıla ait bir ibadet salonu keşfettiklerini açıklamıştı. Böylece cami restorasyonuna yeni bir alan eklendi.

UNESCO El Nuri Camisi’nin yanısıra iki kilise, 100 dolayında ev ve mahalle okulunun yeniden inşaası için 110 milyon dolar topladı. Restore edilecek evlerden bazıları 100 ile 150 arasında bir tarihe sahip.

Yerel şirketlere verilen bu şantiyeler, 3100 iş biriminin oluşturulmasını sağladı. Bunların yarısı gençlerden oluşuyor.