UNICEF'in çocuklara yardımı İngiltere'yi 'utandırdı'!

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, ilk kez Birleşik Krallık'ta pandemi nedeniyle kırılgan hale gelen ailelerin çocuklarını beslemek için bir kampanya çerçevesinde yardım dağıttı. Hükümete sert eleştiriler geldi.

Temel muhalefet partisi olan İşçi Partisi, sıkıntı yaşayan 1.800 dolayındaki ailenin Noel tatili boyunca kısmi olarak UNICEF'in mali yardımı ile geçinmelerinin "utanç verici" olduğu tepkisinde bulundu.

Partinin iki numaralı ismi Angela Rayner, "Biz dünyanın en zengin ülkelerinden biriyiz" dedi ve ekledi: "Asla bu noktaya gelmemeliydik."

Rayner, "Çocuklarımızın, genellikle savaş alanlarında ve doğal felaketlerin ardından faaliyet yürüten insani derneklere bağımlı olmamalıydı" diye kaydetti.

Muhafazakar hükümet daha önce de en yoksul çocuklara okul tatili sırasında ücretsiz yemek sağlanmasını reddetmesi nedeniyle ağır eleştiriler almış, bu nedenle geri adım atmak zorunda kalmıştı. Ünlü futbolcu Marcus Rashford öncülüğünde hükümete baskı yapmak için bir kampanya yürütülmüştü.

UNICEF'in 25 bin sterlinlik (27 bin 700 euro) mali yardımı Londra'nın güneyindeki Southwark mahallesinden gelen ailelere yardım eden bir çok derneğe aktarıldı.

Sözkonusu aileler yıl sonunda iki haftalık okul tatili boyunca aracılar vasıtasıyla dağıtılacak 18 bin öğün kahvaltıdan faydalanacaklar. Şubat ayındaki tatil sırasında da 6 bin 750 öğün kahvaltı dağıtılacak.

İkinci Dünya Savaşı ardından kurulan UNICEF'e göre, yeni koronavirüs pandemisi dünya savaşından bu yana çocukları etkileyen en acil krizi teşkil ediyor.

UNICEF, Birleşik Krallık'ta ilk kez acil müdahalede bulunuyor. UNICEF'in İngiltere programları müdürü Anna Kettley, "Sonuç olarak, hiçbir çocuğun aç kalmaması için beslenme yoksulluğunun köklerine yönelmek için uzun vadeli bir çözüm gerekli" dedi.