Van’da çocuk çobanlar

Kürt illerinde 7-13 yaş arasındaki çocuklar ailelerine maddi katkı sağlamak için çobanlık yapmak zorunda kalıyor.

Van halkının geçim kaynağının başında hayvancılık sektörü geliyor. Bu sektörde yüzlerce çocuk, üstelik büyük bölümü de ailelerinden uzak yerlerde çobanlık yapıyor.

AKP-MHP iktidarının ekonomik politikaları nedeniyle halk giderek yoksullaşıyor. İşsizlik ve yoksulluk nedeniyle iş imkanı bulamayan binlerce insan, çocuklarını çoban yapmak zorunda kalıyor. Özellikle Çaldıran, Muradiye, Özalp, Erciş, Başkale ve Gürpınar ilçelerinde çoban çocuk sayısı giderek artıyor. Asgari ücretin 4 bin 250 olduğu Türkiye’de, Van’da çocuk çobanlar, bin-bin 500 liraya çalışmak zorunda kalıyor.

Çoban çocuklarının büyük bölümü, ailelerinin maddi imkansızlıkları nedeniyle bu işi yapıyor. Hayalleri arasında doktor, avukat, mimar gibi meslekler olmasına rağmen istemedikleri bir işi yapmak zorunda kalıyorlar. Van’da yaşları 11-12 yaş arasında çocuklar, sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar çobanlık yapıyor. Hemen hemen her köyde ya da mahallede bir sürünün başında çocuk çoban görmek olağan haline geldi.

AYLIK KAZANCI: BİN 500 TL

Daha 12 yaşında ama iki yıldır çobanlık yapan Ahmet Koç, 20 büyükbaş hayvana bakıyor. Aylık kazancı ise bin 500 TL. Asgari ücretin bile çok altında bir ücretle çalışan Ahmet, duygularını şöyle dile getirdi: “Aileme maddi katkıda bulunmak için çobanlık yapıyorum. 6-7 ay boyunca bu hayvanlara bakıyorum. Babamın işi yok. Bu yüzden istemesem bile çalışmak zorundayım. Benim bir hayalim vardı, doktor olmak ama olmadı. Çalışmak zorundayım, çünkü her şey çok pahalı. Ben de aileme katkı sağlamak için çobanlık yapmak zorunda kaldım.”

11 YAŞINDAKİ YASİN 13 SAAT ÇALIŞIYOR

Çobanlık yapan bir çocuk ise Yasin Uyar. Yasin, daha 11 yaşında. O da başkasının hayvanlarına bakıyor. Yaklaşık 12-13 saat çobanlık yapan Yasin’in ailesi de yoksul. Yoksulluktan dolayı ailesine destek amacıyla başkasının hayvanlarına bakıyor. Çobanlık yapmanın çok zor olduğunu belirten Yasin, “Bütün arkadaşlarım şu an evlerinde ya da oyun oynuyorlar ama ben burada bu işi yapıyorum. Ben de kendi evimde olmak isterdim. Ailemin maddi durumu kötü. Çobanlık yaparak onlara destek veriyorum” dedi.