Viyana yeniden dünyanın en yaşanabilir kenti seçildi

Yapılan bir araştırmada Avusturya’nın başkenti Viyana, alt yapısı, istikrarı, hava kalitesi, kültür, eğitim ve sağlık imkanları nedeniyle dünyanın en yaşanabilir kenti seçildi.

The Economist dergisinin analiz ve araştırma birimi “Economist Intelligence Unit” tarafından yıllık sıralama yayınlandı. 

Araştırmanın yazarları, Viyana’nın alt yapıları, hava kalitesi, kültürel, eğitsel ve sağlık alanında sunduğu imkanlarını ölçü olarak aldı.

Viyana, ikinci yıl da 99.1 puanla en yaşanılır kent olarak seçildi. Viyana’yı 98.4 puanla Melbourne takip ederken, üçüncü sırayı 98.4 puanla Sydney aldı.

Avustralya ve Kanada, ilk on sıraya üçer kent yerleştirmeyi başardı. Japonya da Tokyo ve Osaka ile ilk onda yer aldı. Kopenhag, 9’uncu sırada yer alarak, küresel düzeyde ilk onda yer alan ikinci Avrupa ülkesi oldu.

Bu raporda Paris altı sıra kaybederek 25’inci olurken, bunda özellikle Sarı Yeleklilerin eylemlerinin etkili olduğu öne sürüldü.

Her yıl, 100 puan üzerinden 140 kent değerlendirmeye tabi tutuluyor. Araştırmada, yaşam düzeyi, suç oranları, ulaşım ağları, eğitim ve sağlığa erişim, ekonomik ve siyasi istikrar gibi faktörler esas alınıyor.

Araştırmada ilk kez küresel ısınmanın etkileri de bir parametre olarak değerlendirildi. Bu kapsamda Yeni Delhi ve Kahire için, kötü hava kalitesi, yıldırıcı ortalama sıcaklık ve yetersiz su tedariki gibi faktörler etkili oldu.

Londra ve New York, önemli oranda kriminalite ve terörizm riski ile al yapısında doluluk nedeniyle 48’inci ve 58’inci sırada yer aldı.

Sıralamanın en altında Karaçi, Trablus, Dakka, Lagos ve Şam yer aldı.

Mart 2019’da Mercer kabinesi tarafından yayınlanan bir araştırmada da viyana, dünyanın en kaliteli yaşamını sunan kent olarak, onuncu kez birinci olmuştu.