WHO: Suya erişim milyonlar için sağlık sorunu olmaya devam ediyor

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre suya erişim milyonlarca insan için bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor.

WHO ve UN-Water tarafından yapılan bir ankete 121 ülke yanıt verdi. Bu çerçevede hazırlanan rapor Cenevre’de açıklandı.

Covid-19 salgını sağlık merkezlerinde hijyenin önemini göstermesine rağmen milyonlarca insan için su sorununun bir sağlık sorunu olarak kalmaya devam ettiği kaydedildi.

Ülkelerin yaklaşık üçte ikisinin bu konuda bir politikası olduğuna vurgu yapılan raporda daha da endişe verici olanın, yalnızca yüzde 3'ünün bunu uygulamak için yeterli insani ve finansal kaynağa sahip olması olduğuna dikkat çekildi

Her iki kurum, 2030 yılına kadar su ve sanitasyon konulu Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine ulaşmak için birçok ülkede çabaların hızlandırılması çağrısında bulundu.

Devletlerin üçte ikisinden fazlasının hijyen politikalarında iklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkeleri dikkate almasının talep edildiği raporda, mevcut durumda ilgili ülkelerin sadece üçte birinin bu soruna yeterli fon ayırdığı eleştirisi yapılıyor.

Genel anlamda devletlerin dörtte üçünün su, sanitasyon ve hijyen için yeterli fon ayırmadığı kaydediliyor.

Ankette çıkan diğer bir soruna göre, ülkelerin yalnızca üçte biri gerekli insan kaynaklarının en az dörtte üçüne sahip olduğunu belirtiyor.

Tüm bu zorluklar nedeniyle milyarlarca insanın hastalıklara maruz kaldığı ifade ediliyor.

Toplamda, ülkelerin yüzde 45'i içme suyuna erişim açısından hedeflerine ulaşma yolunda ilerlerken, sanitasyon hedeflerine ulaşmada ise bu oran yüzde 25’te kalıyor.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Acil bir krizle karşı karşıyayız" diye uyardı.

Ghebreyesus, su, sanitasyon ve hijyene erişim eksikliği nedeniyle her yıl milyonlarca insanın öldüğünü sözlerine ekledi.

İklime bağlı aşırı hava olaylarının artması, bu konuda hizmet verilmesini zorlaştırırken, WHO ve UN-Water finansman, izleme ve hatta düzenleme açısından daha fazlasını talep ediyor.