Yangınlar on binlerce hektarlık ormanı küle çevirdi

Yunanistan’ın Euboea adasından, Cezayir’in Kabilliye, İtalya’nın Sicilya ve en son Fransa’nın Var bölgesinde çıkan yangınla birlikte Akdeniz’in çevresi tamamen yanıyor.

Yunanistan’daki Euboea adası, Ceyazir’in Kabilliye, İtalya’nın Sicilya ve Fransa’nın Var bölgesinde yaşanan yangınlarla birlikte, Akdeniz bölgesi tamamen yanıyor. Fransa’nın güneyindeki Var bölgesinde 8000 hektar yanıyor.

Akdeniz çevresinde yaz aylarında orman yangınları her yıl meydana gelse de bu seneki yangınlar yıkıcı olarak nitelendiriliyor. Avrupa Kopernik uydularının paylaştığı verilere göre, 2021 yılı bu yazında Güney Avrupa, Mağrip veya Yakın Doğu'nun birçok ülkesinde ortalamanın oldukça üzerinde olduğunu görüyoruz.

Yunanistan’da Ağustos ayında çıkan yangın, birkaç gün içinde, Atina'nın kapılarında ve aynı zamanda daha uzak bölgelere, kuzey doğudaki Euboea adasına, güneydeki Mora'da ve Rodos'ta 100.000 hektardan fazla alanı küle çevirdi. İtalya'daki yangın ise bu yaz, özellikle Sicilya ve Sardunya adalarında yakıcılığını gösterdi.

Cezayir'de bir haftadan uzun süredir ülkenin kuzeyini kasıp kavuran orman yangınları nihayet geçen Çarşamba günü söndürüldü. Çoğunluğu sivil en az 90 kişi yangından dolayı yaşamını yitirdi. Bu yaz tarihi bir sıcaklık rekoru yaşanan Tunus da kuzey-batı ve orta-batısındaki dağlık bölgelerde katlanarak artan yangınlardan da kurtulamadı. Fas da yangınlar yoğun bir şekilde görüldü ancak, komşuları kadar etkilenmedi.

Yunanistan ve Cezayir'deki yangınlar yoğun bir şekilde gündeme gelirken, yangının en çok tahrip ettiği ülkelerden biri de Türkiye oldu. Kanada’da tarihindeki en yıkıcı yangınları yaşadı. Lübnan, Kıbrıs ve İsrail'de 2021 yangınları da normalden çok daha büyüktü.