Yeni tedaviler üçlü negatif meme kanseri olanlara umut veriyor

Yıllar boyunca, üçlü negatif meme kanseri, çok az tedavi umuduyla agresif olarak algılandı, ancak daha umut verici tedavi seçenekleri geliştikçe uzmanlar arasında bu düşünce değişiyor gibi görünüyor.

ABD eyaleti Boston'daki Dana-Farber Kanser Enstitüsü'nde tıbbi onkolog ve kıdemli doktor olan Dr. Erica Mayer, “Geleceğin üçlü negatif meme kanseri için parlak olduğunu söyleyebilirim. Artık daha önce sahip olmadığımız yeni tedavi stratejilerimiz var, bu kesinlikle üçlü negatif hastalığı olan hastalara fayda sağlıyor gibi görünüyor" dedi.

Üçlü negatif meme kanseri, meme kanseri gruplarının en küçük kategorisidir ve tüm meme kanserlerinin yalnızca yaklaşık yüzde 10-15'ini oluşturur. Ancak bu, nadir olduğu anlamına gelmiyor. Meme kanseri çok yaygın bir kanser olduğundan, aslında her yıl üçlü negatif meme kanseri teşhisi konan on binlerce insan var.

Üçlü negatif hastalık benzersiz bir meme kanseri sınıfıdır, çünkü ilaç tedavilerinin tedavi için hedefleyebileceği reseptörlerden yoksundur. Meme kanseri hücreleri, her biri bir evin ön kapısındaki kilit gibi olan üç farklı tipte reseptöre (östrojen, progesteron ve HER2 adı verilen bir protein) sahip olabilir. Bu kilitlerin anahtarı, kanser hücrelerine erişebilen ve onları öldürebilen farklı hormonal veya ilaç tedavileridir. Ancak üçlü negatif meme kanseri, bu üç tip reseptöre sahip değildir. Bu, diğer meme kanseri türlerine göre tedavi edilmesini zorlaştırır.

Bu reseptörlerden yoksun olmakla birlikte, üçlü negatif meme kanseri, diğer tiplerle aynı semptomlara sahiptir. Bu semptomlardan bazıları memede veya koltuk altında yeni bir yumru veya kitle, meme derisinde çukurlaşma, anormal meme başı akıntısı ve hatta meme ucunun içe dönmesidir.

Üçlü negatif meme kanseri için risk faktörleri de diğer meme kanseri türleri ile aynıdır. Uzmanlar, meme kanseri riskinin artan yaş, obezite, sigara, alkol ve kişisel veya aile meme kanseri öyküsü gibi şeylerle arttığını söylüyor. 

Uzmanlar, bu risk faktörlerini tamamen ortadan kaldırmak meme kanserine yakalanmayacağını garanti etmese de, bunu yapmanın riski azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

YENİ TEDAVİLER

Uzmanlara göre, üçlü negatif, özellikle son araştırmalardaki gelişmelerle birlikte, oldukça tedavi edilebilir ve potansiyel olarak tedavi edilebilir bir meme kanseri türü olabilir. Üçlü negatif meme kanserinin tedavisi hem cerrahi hem de radyasyon gibi lokal tedavileri içerir ve kemoterapi gibi sistemik tedavileri de içerebilir. Son yıllarda yapılan araştırmalar sayesinde, ilaçların bağışıklık sistemini kanser hücrelerini yok etmesi için uyarmaya yardımcı olduğu, immünoterapi olarak bilinen başka bir ilaç kategorisi mevcuttur. Bu ilaç kategorisi kemoterapi ile birlikte kullanılır ve kanserin evresi gibi faktörlere bağlı olarak kullanılır.

Uzmanlar, immünoterapi gibi yeni keşiflerin, üçlü negatif meme kanserinin tedavi edilemez olduğuna dair önceki inançları değiştirmeye başladığını söylüyor.

Mayer, "Ameliyattan önce immünoterapi sunmanın sadece kanser hücrelerini öldürmede daha iyi bir iş çıkarmaya yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda kanserin geri gelmesini önlemeye de yardımcı olduğunu görmekten inanılmaz derecede memnunuz, bu da insanların daha uzun yaşamasına yardımcı olabilir. Bu nedenle, üçlü negatif meme kanseri tedavisine immünoterapinin dahil edilmesi bir oyun değiştirici olabilir" dedi.

Uzmanlar, göğüslerinizdeki herhangi bir değişikliğin farkında olmanın ve yıl boyunca tarama yaptırmanın önemli olduğunu söylüyor, 40 yaşından itibaren de mamografi çekilmesini öneriyor. Ayrıca kendi meme kanseri riskinizi etkileyebilecek aile geçmişinizi bilmenin çok önemli olduğunu belirtiyor.