Yeni Zelanda sigarayı neredeyse tamamen yasaklıyor!

Yeni Zelanda, 2023 yılından itibaren kademeli olarak sigarayı neredeyse tamamen yasaklayan bir metin kabul etti. 2008 yılında doğanlar 2023’ten itibaren artık sigara satın alamayacak.

Tütün bazlı ürünleri tüketen kişi sayısını azaltmaya yönelik parlamentoda kabul edilen yasa metnine göre, sigara içmenin yasal yaşı her yıl arttırılacak. 

Sağlık Bakanı Ayesha Verall, bu tedbirlerin “tütünsüz geleceğe doğru” bir aşama olduğunu belirtti.

Bakan, bu tedbir ile binlerce insanın daha uzun ve sağlıklı yaşayacağını, sağlık sisteminin de sigara kaynaklı ağır hastalıkları tedavi etmek zorunda kalmayarak, 5 milyar Yeni Zelanda dolarından (3 milyar euro) yararlanacağını kaydetti.

YÜZDE 100 SİGARASIZ KUŞAK

Alınan kararla birlikte 2023 yılından itibaren, 2008 yılında doğmuş olanlar sigara satın alamayacak. Diğer bir ifadeyle 2008’den sonra doğanların yüzde 100 sigarasız bir kuşak olması isteniyor.

Tütün ürünleri satmasına izin verilen satıcıların sayısı da sert bir şekilde azaltılacak.

Yeni Zelanda’da sigara içen yetişkinlerin sayısı zaten göreceli olarak düşük seviyede. Bu oran yüzde 8’e düşmüş durumda.

TÜTÜNSÜZ ÇEVRE

“Tütünsüz çevre” adlı yeni metin, 2025 yılına kadar sigara tüketenlerin oranını yüzde 5’in altına düşürmeyi hedefliyor.

Ülkede tütün ürünleri satma izni olan satıcıların sayısı ise 600’e düşürülecek. Mevcut durumda 6 bin izinli tütün satıcısı var.

Bakan Verrall, nikotin miktarının da “bağımlılık yaratmayacak düzeye” indirileceğini kaydetti.

Bu tedbire karşı çıkanlar ise, alınan kararın karaborsayı besleyeceği tepkisinde bulunuyor. Yeni metinde elektronik sigaraya karşı herhangi bir yasak yok.