Yeşil alanlarda yaşamak damar sertliğine olumlu etki ediyor

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, konutları daha yeşil alanlarda olan bireylerin hava kirliliğinden kaynaklı damar rahatsızlıklarına yakalanma düzeyi daha düşük olabilir.

Amerika Birleşik Devlelteri’ndeki (ABD) Louisville Üniversitesi uzmanlarının yönettiği araştırmada, kentlerdeki ağaçlandırmaların bireylerin damar sağlığı üzerindeki etkisi irdelendi.

Obezite, damar tıkanıklığı, diyabet ve yüksek kolesterol gibi rahatsızlıkları olan gönüllü yetişkinlerin katıldığı araştırmada, yeşil alanlar, hava kalitesi ve damar sertliği arasında bir bağlantı olduğu tespit edildi. Araştırmada ayrıca bireylerin ortalama gelirleriyle yaşadıkları yerlerin ‘yeşillik düzeyi’ arasında da bir bağ olduğu tespit edildi.

Christina Lee Brown Envirome Institute direktörü ve Louisville Üniversitesi profesörlerinden Aruni Bhatnagar’ın yönettiği araştırmaya göre, atmosferdeki kirliliğin etkisinin azaltılmasında ağaçlar önemli bir rol oynuyor.

DAHA AZ ETKİLENİYORLAR

Hava kirliliğine maruz kalmanın kan damarlarına olumsuz etkisinin önceden bilindiğine dikkat çekilen araştırmada, “Araştırmamız, daha yeşil semtlerde yaşayan bireylerin bundan daha az etkilendiklerini gösteriyor” denildi.

Araştırmada, “Bu sonuca göre, atmosferdeki kirlenmenin sağlık üzerindeki zararlı etkilerini önlenmenin bir aracı da yaşanılan semtleri daha yeşillendirmektir” ifadesi paylaşıldı.

PARÇACIK VE OZONLAR ARTTIKÇA DAMAR SERTLİĞİ ARTIYOR

Katılımcıların yaşadıkları yerlerdeki yeşillik düzeyi ile ozon seviyesinin irdelendiği araştırmada, havadaki parçacıklar veya ozon seviyesi arttıkça bireylerin damar sertliği düzeyinin de arttığı belirlendi. Buna karşın yoğun biçimde ağaçlandırılmış bölgelerde yaşayanlarda kan-damar fonksiyonlarının çok daha iyi olduğu tespit edildi.

Araştırmada yer alan biyo istatistikçisi Daniel Riggs’e göre, ağaçlar ve diğer bitkiler, damarlarda hava kirliliği kaynaklı işleyiş bozukluklarının yarattığı tahribatın etkisini azaltıyor. Bunun nedeni ise, yeşil alanların havadaki parçacıklar ve ozondan daha az etkilenmesi.