Zimbabwe’de açlık tehdidi büyüyor

Birleşmiş Milletler, Zimbabwe’de açlık çeken milyonlarca kişiye yardım etmek için 331 milyon dolar bağış çağrısında bulundu.

16 milyon nüfuslu Zimbabwe’de Dünya Gıda Programı’na (WFP) göre nüfusun üçte birine denk gelen yaklaşık 5 milyon kişi gıda yardımına ihtiyaç duyuyor. Bunların yarısı ise açlık sınırında bulunuyor.

WFP’nin yürütme müdürü David Beasley, 2,5 milyon Zimbabwelinin açlığa doğru ilerlediğini belirtti.

Beasley, “Eğer bir şey yapılmazsa gelecek yılın başında 5,5 milyon Zimbabweli benzer bir durumda olacak” diye uyardı.

Güney Afrika’nın eski tahıl deposu olan Zimbabwe, yaklaşık 20 yıldır ağır bir ekonomik ve mali kriz yaşıyor. Bu kriz, özellikle düzenli bir şekilde un, ekmek veya yağ gibi birinci derece ihtiyaçlarda kıtlığa dönüşüyor.

Ülkede son hasat, kuraklık nedeniyle son derece kötü geçti. Yaşanan felaketler de durumu daha da ağırlaştırdı. Birleşmiş Milletler’e bağlı WFP’nin talep ettiği bağışların, bu yıl ülkenin doğusunun bir kısmın vuran Idai kasırgası mağdurlarının insani ihtiyaçlarına cevap olması öngörülüyor.

Aynı zamanda Malawi ve Mozambik’i de vuran kasırga, Zimbabwe’de 570 bin kişiyi etkilemiş ve 50 bin kişinin yer değiştirmesine neden olmuştu.

Zimbabwe Maliye Bakanı Mthuli Ncube, geçen hafta yaptığı açıklamada, hükümetin kuraklık mağduru yüzbinlerce kişiye gıda yardımı yaptığını ve Ocak ayından bu yana 757 bin eve tahıl sağladığını belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Emmerson Mnangagwa, ekonomiyi yeniden canlandırma sözü verdi. Ancak iktidar geldiğinden beri ekonomik durum giderek kötüleşti. Yıllık enflasyon Haziran ayında yüzde 176’ya yükseldi. Son on yıldır enflasyon bu kadar yükselmemişti.